Emília
18 °C
26 °C

Politikai vákuum Malina Hedvig körül

2006.09.15. 13:44
A Magyar Koalíció Pártja után a szlovák belügyminiszter is közölte, hogy a jogerős bírósági ítéletig nem nyilatkozik a Nyitrán megvert magyar lány ügyéről.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy "a jogerős döntésig" nem nyilatkozik a nyitrai egyetemista lány ügyéről. Csütörtökön a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is közölte, hogy az ügyben szilenciumra kötelezi magát, és továbbiakban az MKP-hoz tartozó ügyvéd, Gál Gábor nem látja el Malina Hedvig jogi képviseletét. "Hallgatási fogadalmát" mindegyik érintett azzal indokolta, hogy nem kíván részese lenni az eset politikai síkra terelődött fejleményeinek.

A szóvivője által közreadott közleményében a szlovák belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az ügyet érintő eddigi közszerepléseiben mindig "a tények tárgyilagos ismertetésére törekedett, de az MKP álláspontjára való tekintettel" úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ügyével kapcsolatos nyilatkozatoktól mindaddig tartózkodni fog, amíg az ügyben ki nem mondják a "jogerős döntést". A közlemény nem pontosítja, vajon bírósági vagy egyéb döntésre gondol-e a belügyminiszter, de indoklása szerint úgy fogalmaz: azért kíván tartózkodni a nyilatkozatoktól, hogy "a bűnüldöző szervek a büntetőeljárás során zavartalanul és pártatlanul dönthessenek".

Politika és média

Elemzők szerint Malina Hedvig ügye nem gyakorol hatást az emberekre Szlovákiában. Az egyszerű szlovákok és a magyar kisebbség békésen fog együtt élni a vita ellenére, amelyet a magyar nemzetiségű lány, Malina Hedvig állítólagos megtámadása váltott ki, vélik a cseh hírügynökség által megszólaltatott szlovákiai elemzők.

Inkább a politikusok és a média számára fontos Malina ügye, aki a rendőrség szerint maga találta ki azt, hogy szélsőségesek megverték Nyitrán, vélik az elemzők. "Az ügynek nem lesz drámai kihatása. Mindkét közösség ugyanúgy fog viszonyulni a másikhoz, ahogyan eddig" - mondta Pavel Haulik az MVK intézettől, a szlovákok és a magyar kisebbség kapcsolataira utalva.

Növekedhet a feszültség

Szlovákiának mintegy 5 millió lakosa van, benne mintegy félmillió magyar, főként az ország délnyugati részén. Bár van egy bizonyos fokú bizalmatlanság a szlovákok és a magyarok között, a két nemzetiség hozzászokott az együttéléshez - mondta Haulik. "A nemzetiségi kérdés Szlovákiában nem bomba gyújtózsinórja, mint a Balkánon".

Ennek ellenére Olga Gyarfasova a Közügyek Intézetétől (IVO) nem zárja ki a feszültség növekedését. Mint mondta, tanácsos lenne óvatosan megfontolni minden következő lépést és nyilatkozatot, hogy megelőzzék ezt a lehetséges eszkalációt. Úgy véli, hogy a kormány képviselői nem megfelelően avatkoztak bele Malina ügye vizsgálatának értelmezésébe. Gyarfasova szerint ugyanakkor a szlovákok és a magyarok együttélése békés marad. "Kisebbségellenes hangnem különösen azokban a térségekben van, ahol nem élnek kisebbségek" - mondta.

Andrej Fidor, a szlovák tudományos akadémia szociológiai intézetének munkatársa úgy véli, hogy Malina ügye nem keltette volna fel a közvélemény figyelmét, ha a politikusok és a média nem összpontosít rá. "Az ügyet a tálalása és a neki tulajdonított fontosság teszi veszélyessé" - mondta, és cáfolta azt a véleményt, hogy Szlovákiában nacionalizmus van.