Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Politikai vákuum Malina Hedvig körül

2006.09.15. 13:44
A Magyar Koalíció Pártja után a szlovák belügyminiszter is közölte, hogy a jogerős bírósági ítéletig nem nyilatkozik a Nyitrán megvert magyar lány ügyéről.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy "a jogerős döntésig" nem nyilatkozik a nyitrai egyetemista lány ügyéről. Csütörtökön a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is közölte, hogy az ügyben szilenciumra kötelezi magát, és továbbiakban az MKP-hoz tartozó ügyvéd, Gál Gábor nem látja el Malina Hedvig jogi képviseletét. "Hallgatási fogadalmát" mindegyik érintett azzal indokolta, hogy nem kíván részese lenni az eset politikai síkra terelődött fejleményeinek.

A szóvivője által közreadott közleményében a szlovák belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az ügyet érintő eddigi közszerepléseiben mindig "a tények tárgyilagos ismertetésére törekedett, de az MKP álláspontjára való tekintettel" úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ügyével kapcsolatos nyilatkozatoktól mindaddig tartózkodni fog, amíg az ügyben ki nem mondják a "jogerős döntést". A közlemény nem pontosítja, vajon bírósági vagy egyéb döntésre gondol-e a belügyminiszter, de indoklása szerint úgy fogalmaz: azért kíván tartózkodni a nyilatkozatoktól, hogy "a bűnüldöző szervek a büntetőeljárás során zavartalanul és pártatlanul dönthessenek".

Politika és média

Elemzők szerint Malina Hedvig ügye nem gyakorol hatást az emberekre Szlovákiában. Az egyszerű szlovákok és a magyar kisebbség békésen fog együtt élni a vita ellenére, amelyet a magyar nemzetiségű lány, Malina Hedvig állítólagos megtámadása váltott ki, vélik a cseh hírügynökség által megszólaltatott szlovákiai elemzők.

Inkább a politikusok és a média számára fontos Malina ügye, aki a rendőrség szerint maga találta ki azt, hogy szélsőségesek megverték Nyitrán, vélik az elemzők. "Az ügynek nem lesz drámai kihatása. Mindkét közösség ugyanúgy fog viszonyulni a másikhoz, ahogyan eddig" - mondta Pavel Haulik az MVK intézettől, a szlovákok és a magyar kisebbség kapcsolataira utalva.

Növekedhet a feszültség

Szlovákiának mintegy 5 millió lakosa van, benne mintegy félmillió magyar, főként az ország délnyugati részén. Bár van egy bizonyos fokú bizalmatlanság a szlovákok és a magyarok között, a két nemzetiség hozzászokott az együttéléshez - mondta Haulik. "A nemzetiségi kérdés Szlovákiában nem bomba gyújtózsinórja, mint a Balkánon".

Ennek ellenére Olga Gyarfasova a Közügyek Intézetétől (IVO) nem zárja ki a feszültség növekedését. Mint mondta, tanácsos lenne óvatosan megfontolni minden következő lépést és nyilatkozatot, hogy megelőzzék ezt a lehetséges eszkalációt. Úgy véli, hogy a kormány képviselői nem megfelelően avatkoztak bele Malina ügye vizsgálatának értelmezésébe. Gyarfasova szerint ugyanakkor a szlovákok és a magyarok együttélése békés marad. "Kisebbségellenes hangnem különösen azokban a térségekben van, ahol nem élnek kisebbségek" - mondta.

Andrej Fidor, a szlovák tudományos akadémia szociológiai intézetének munkatársa úgy véli, hogy Malina ügye nem keltette volna fel a közvélemény figyelmét, ha a politikusok és a média nem összpontosít rá. "Az ügyet a tálalása és a neki tulajdonított fontosság teszi veszélyessé" - mondta, és cáfolta azt a véleményt, hogy Szlovákiában nacionalizmus van.