Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Véres zavargások Rostockban

2007.06.03. 08:28
Eddig több mint négyszáz rendőr sérült meg a németországi Rostockban, ahol a rendfenntartó erők összecsaptak a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő csoport (G8) csúcstalálkozója, illetve a globalizáció ellen tiltakozó tüntetőkkel. A demonstrációk szervezői elítélték, hogy a tüntetők megtámadtak egy rendőrautót. A civil sérültek száma több mint ötszáz, így már csaknem ezer ember sérült meg a németországi összecsapásokban.

A rendőrség által vasárnap hajnalban közölt adatok szerint háromszáznégy rendőr sérült meg, közülük huszonheten súlyosan. Reggelre viszont már 433-ra emelkedett az orvosi ellátásra szorult rendőrök száma, és újabb három súlyos sérülés is történt. A legsúlyosabb sérülések nyílt csonttörések voltak. A Spiegel Online szerint a nyolcvanas évek eleje óta nem voltak hasonlóan brutális tüntetések Németországban, mint most, amikor a csuklyás, eltakart arcú tüntetők összecsaptak a könnygázt bevető rendőrökkel. (Németországban eleve tilos maszkban, illetve álcázva tüntetni.)

Gázos módszerek

Az összecsapásokban több mint 500 tüntető is megsérült. Az elsősegélynyújtó helyeken hosszú sorok kígyóznak.

A rendőrség közlése szerint nyolcvan embert vettek őrizetbe, a tüntetők szóvivője viszont 120 őrizetbe vett személyről beszélt szombaton késő este, hozzátéve, hogy számuk folyamatosan növekszik. Az államügyszség 13 ember ellen indított rendbontás és súlyos testi sértés miatt eljárást. A Die Welt úgy tudja, hogy 125 embert vettek őrizetbe, közülük azonban 52-t már újra szabadlábra helyeztek. A Spiegel Online szerint az őrizetbe vettek között az úgynevezett "Autonóm Blokk" tüntetői vannak: bolgárok, svédek, oroszok, franciák és spanyolok és japánok is vannak köztük.


Nézze meg képeinket! (fotók: AFP)

A hatóságok becslése szerint szerte az országból és külföldről mintegy harmincezer ember érkezett az észak-németországi kikötővárosba a "Lehet más a világ" jelmondattal meghirdetett demonstrációra. A szervezők szerint mintegy nyolcvanezren gyűltek össze. A tüntetést békésnek hirdették, de a tüntetők radikálisabb része keresztülhúzta a szervezők számításait. A tüntetők tábora a Greenpeace környezetvédelmi mozgalomból, az Attac nemzetközi globalizációellenes szervezetből, valamint különböző baloldali, illetve szélsőbaloldali csoportosulásokból állt. Ez utóbbiak egy csoportja, az úgynevezett autonómok kezdték az összetűzéseket.

A java még hátra van

A körülbelül kétezer radikális tüntető gyújtópalackokkal, kövekkel és festékkel töltött zacskókkal dobált meg rendőrautókat, többet felgyújtott, illetve felborított, kirakatokat tört be és több helyütt barikádokat emelt. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. Szombat éjjel és vasárnap reggel Rostockban az előző napi utcai összecsapások után - a német hírügynökség megfogalmazása szerint - feszült nyugalom uralkodott . Éjfélig rendőrségi helikopterek köröztek a város felett. A tüntetők nagy része a zavargásoktól sújtott városban maradt, ezért a német rendőrség erősítést vezényelt Rostockba.

Német források szerint az erőszakos akciót az váltotta ki, hogy az egyébként békés tüntetők közé keveredett egy magányos rendőrautó. Az effajta agressziót a demonstráció szervezői is elítélték. Az Attac aktivistája, Werner Raetz szerint nem igazolható semmivel sem, hogy embereket bántalmaztak a tüntetők. Ugyanakkor egy másik szervező a rendőrséget is okolta a történtekért. Monty Schaedel is elismerte azonban a Spiegel Online szerint, hogy nincs mentség arra, hogy a tüntetők megtámadtak egy rendőrautót.

A G8-csoport csúcstalálkozóját június 6-8. között tartják a Rostock közvetlen közelében lévő Heiligendamm üdülővárosban, amelyet a hatóságok szinte hermetikusan elzártak a külvilágtól.