Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hekkerek törték fel a szlovák nemzetbiztonságiak szervereit

2006.04.26. 13:45
A szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője állítja, hogy nem loptak érdemi titkokat azok a hekkerek, akik feltörték a hivatal levelező szervereit. A hivatal biztos abban, hogy az akcióról önfeljelentést tevő kalózok olyan adatnak sem kerülhettek a birtokába, amely a NATO-t, vagy az Európai Uniót érintő titkosított információkat veszélyeztetné.

Ismeretlen hackerek ellen indít eljárást az ügyészség Szlovákiában, miután kiderült, hogy a számítógépes kalózok a közelmúltban feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) mail-szervereit, s azokról 36 ezer elektronikus levet másoltak át saját adattárukba. Noha a tekintélyes adatállomány letöltése sok napon át tartó folyamat volt, a "megcsapolt" hivatal semmi gyanúsat nem észlelt, mi több, az esetre úgy derült fény, hogy akciójukról maguk a hackerek értesítették a SME című napilapot, amely szerdán címoldalon hozta nyilvánosságra a történteket és kért magyarázatot a hivatal illetékesétől.

Ivan Goldsmidt, az NBÚ igazgatói irodájának vezetője nem tagadta a hálózatbiztonsági rendszer csődjének tényét, de szerinte a három szerverről elillant adatok nem voltak titkosítva, hiszen csupán a személyzet hivatali levelezésének állományát támadták meg.

A SME úgy tudja, hogy a hozzáféréshez szükséges kulcsszó gyermetegen egyszerű volt, mindössze az intézmény nevének rövidítéséből és a számsor első három számából (NBU123) állt. Kínosabb, hogy a szerverkalózok február derekától napokig zavartalanul figyelhették a hivatali ügymenet folyamatait, aminek során további szerverek kulcsszavaihoz férhettek hozzá.

A botrány kirobbanására reagálva az NBÚ azt állítja, hogy érdemi titkok nem szivárogtak ki: a hivatal személyzetének számítógépeihez sem férhettek hozzá, és egyetlen olyan adatnak sem kerülhettek a birtokába, amely a NATO-t, vagy az Európai Uniót érintő titkosított információkat veszélyeztetné, "csupán a hivatal jó hírnevén esett csorba."