Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Lezuhant egy katonákat szállító helikopter Csecsenföldön

2002.08.20. 10:15
Száztizennégy áldozata van a Csecsenföldön kényszerleszállást végrehajtó orosz helikopter-szerencsétlenségnek. A gépet valószínüleg csecsen szakadárok lőtték le.
Az illetékesek még vizsgálják annak okát, hogy miért zuhant le az orosz hadsereg egyik szállító helikoptere Csecsenföldön. Az eddigi információk szerint a gépet lelőtték, de egyelőre még nem zárják ki a műszaki hiba lehetőségét sem.

Az észak-kaukázusi szövetségi erők parancsnokságának első jelentése szerint, amelyet orosz katonai források is megerősítettek, a gépet minden valószínűség szerint csecsen szakadár fegyveresek lőtték le, földről indítható rakétával. A helikopteren az orosz szárazföldi erők 112 katonája utazott, rajtuk kívül az 5 fős legénység tartózkodott a MI-26-os fedélzetén. Jelentések szerint a pilóták túlélték a katasztrófát. A szerencsétlenség mindössze 2 kilométerre történt a gép úticéljától, Hankala városától. Az áldozatok és sebesültek számáról még csak becslések kerültek nyilvánosságra, de a helyzetet súlyosbítja, hogy a gép egy aknamezőre zuhant.

A MI-26-os
A Csecsenföldön lezuhant Mi-26-os helikopter a világ legnagyobb és legteherbíróbb helikoptertípusa. A Mi-26-ost a 70-es években fejlesztették ki a Szovjetunióban, s összesen 20 tonnányi terhet képes magával vinni. Ez azt jelenti, hogy két könnyű harckocsi, vagy 80 katona és teljes fegyverzetük fér el a szállítórekeszében. A gépet öt fős személyzet irányítja. Két darab, egyenként 11 400 lóerős motorja van, s ezek egyetlen rotort mozgatnak: a gép csúcssebessége 255 kilométer/óra. Ha az egyik motor meghibásodik, a másikkal még levegőben tud maradni a helikopter, de csak akkor, ha nincs nagyon megterhelve. A helikopternek egyébként nincs saját fegyverzete.
Az első jelentések még csak 72 sebesültről szóltak, akik közül 35-öt kellett kórházba szállítani. Később az orosz védelmi minisztérium 10 halottról számolt be. Az utolsó pontosított adatok szerint a helikopter fedélzetén 147 ember tartózkodott, közülük csupán 33-an maradtak életben, - közölte az ORT tévében Szergej Ivanov honvédelmi miniszter. A 114 halott között három nő és egy gyerek - az egyik katonanő gyermeke van. Az ITAR-TASSZ jelentése szerint a helikopter pilótája rádión jelentette, hogy kigyulladt a gép hajtóműve, és engedélyt kért a kényszerleszállásra.

A Mi-26 katasztrófájának ügyét vizsgáló operatív nyomozócsoport egy Sztrela-2 hordozható légvédelmi rakéta indítókészletet találtak, véleményük szerint ebből adták le a végzetes lövést. A rakétát a helikopter lezuhanásának közelében lévő romos ötszintes ház második szintjéről indíthatták. Az Interfax szerint már megtalálták és meghallgatták a szemtanúkat. Vlagyimir Putyin elnök rendeletére augusztus 22-t gyásznappá nyilvánították.