Judit
3 °C
7 °C

Lezuhant egy katonákat szállító helikopter Csecsenföldön

2002.08.20. 10:15
Száztizennégy áldozata van a Csecsenföldön kényszerleszállást végrehajtó orosz helikopter-szerencsétlenségnek. A gépet valószínüleg csecsen szakadárok lőtték le.
Az illetékesek még vizsgálják annak okát, hogy miért zuhant le az orosz hadsereg egyik szállító helikoptere Csecsenföldön. Az eddigi információk szerint a gépet lelőtték, de egyelőre még nem zárják ki a műszaki hiba lehetőségét sem.

Az észak-kaukázusi szövetségi erők parancsnokságának első jelentése szerint, amelyet orosz katonai források is megerősítettek, a gépet minden valószínűség szerint csecsen szakadár fegyveresek lőtték le, földről indítható rakétával. A helikopteren az orosz szárazföldi erők 112 katonája utazott, rajtuk kívül az 5 fős legénység tartózkodott a MI-26-os fedélzetén. Jelentések szerint a pilóták túlélték a katasztrófát. A szerencsétlenség mindössze 2 kilométerre történt a gép úticéljától, Hankala városától. Az áldozatok és sebesültek számáról még csak becslések kerültek nyilvánosságra, de a helyzetet súlyosbítja, hogy a gép egy aknamezőre zuhant.

A MI-26-os
A Csecsenföldön lezuhant Mi-26-os helikopter a világ legnagyobb és legteherbíróbb helikoptertípusa. A Mi-26-ost a 70-es években fejlesztették ki a Szovjetunióban, s összesen 20 tonnányi terhet képes magával vinni. Ez azt jelenti, hogy két könnyű harckocsi, vagy 80 katona és teljes fegyverzetük fér el a szállítórekeszében. A gépet öt fős személyzet irányítja. Két darab, egyenként 11 400 lóerős motorja van, s ezek egyetlen rotort mozgatnak: a gép csúcssebessége 255 kilométer/óra. Ha az egyik motor meghibásodik, a másikkal még levegőben tud maradni a helikopter, de csak akkor, ha nincs nagyon megterhelve. A helikopternek egyébként nincs saját fegyverzete.
Az első jelentések még csak 72 sebesültről szóltak, akik közül 35-öt kellett kórházba szállítani. Később az orosz védelmi minisztérium 10 halottról számolt be. Az utolsó pontosított adatok szerint a helikopter fedélzetén 147 ember tartózkodott, közülük csupán 33-an maradtak életben, - közölte az ORT tévében Szergej Ivanov honvédelmi miniszter. A 114 halott között három nő és egy gyerek - az egyik katonanő gyermeke van. Az ITAR-TASSZ jelentése szerint a helikopter pilótája rádión jelentette, hogy kigyulladt a gép hajtóműve, és engedélyt kért a kényszerleszállásra.

A Mi-26 katasztrófájának ügyét vizsgáló operatív nyomozócsoport egy Sztrela-2 hordozható légvédelmi rakéta indítókészletet találtak, véleményük szerint ebből adták le a végzetes lövést. A rakétát a helikopter lezuhanásának közelében lévő romos ötszintes ház második szintjéről indíthatták. Az Interfax szerint már megtalálták és meghallgatták a szemtanúkat. Vlagyimir Putyin elnök rendeletére augusztus 22-t gyásznappá nyilvánították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?