Géza
-11 °C
-4 °C

Magyar katona halála az abház helikopter-szerencsétlenségben

2001.10.08. 16:37
A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy hétfő reggel Abháziában életét vesztette Török László, az ENSZ grúziai missziójának parancsnok-helyettese. A magyar tiszt azon a Mi-8-as helikopteren utazott, amelyet reggel kilenc és tíz között valószínűleg csecsen fegyveresek lőttek le.
dr. Török László, az ENSZ grúziai missziójának parancsnok-helyettese
Lezuhant hétfőn egy ENSZ-megfigyelőket szállító Mi-8 típusú helikopter a Grúziához tartozó Abházia délkeleti részén, a Kodori-völgyben. A szerencsétlenségben életét vesztette dr. Török László, az ENSZ grúziai katonai megfigyelő missziójának helyettes vezetője - erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket a Honvédelmi Minisztérium. Joós László, a tárca sajtóosztályának vezetője az Indexnek elmondta, hogy a helikopter heti rendszerességű járőrözésen vett részt. A Mi-8-as reggel kilenckor indult el Szuhumiból, majd húsz perccel később elvesztették vele a kapcsolatot.

Az ENSZ-gépet felheteően rakétatámadás érte, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. A harminckét személy szállítására alkalmas helikopteren öt ENSZ-megfigyelő, egy tolmács és a háromtagú személyzet tartózkodott - mondta el Joós. A gép a Kodori-völgy felé tartott; ennek a térségnek a megfigyelése is a misszió feladatai közé tartozik.

A szerencsétlenség vizsgálatát az ENSZ New York-i központja vette át. Joós László tájékoztatása szerint Itt a grúziai misszióban részt vevő országok küldöttei tekintik át az eddig rendelkezésre álló információkat.

Moszkva a grúzokat hibáztatja

Az orosz külügyminisztérium a grúz kormány "terroristákkal szembeni engedékenységét és türelmét" tette felelőssé a Mi-8-as lelövéséért. Az moszkvai külügy hétfő esti közleménye szerint Moszkva már többször figyelmeztette Tbiliszit, hogy az Abháziába betörő csecsen és grúz fegyveresek fenyegetik az ENSZ-megfigyelők, a Független Államok Közössége békefenntartói, valamint a polgári lakosok életét is. Az orosz külügyi tárca reményét fejezte ki, hogy a merénylet után Grúzia végre változtat politikáján és fellép a terroristák ellen.

Moszkva és Tbiliszi között régi vitát jelent, hogy az oroszok szerint Grúzia menedéket nyújt csecsen szakadár fegyvereseknek. Grúzia ugyanis arra is fel akarja őket használni, hogy segítségükkel foglalja vissza "saját" szakadár köztársaságát, a külföldi - főként orosz - békefenntartók jelenléte mellett gyakorlatilag önállóságot élvező Abháziát.

A csecsenek új háborúja

Nemrégiben haladás történt a Grúzia és Abházia közötti béketárgyalásokon, ami elősegíthetné több ezer grúz menekült visszatérését. Egy magát megnevezni nem kivánó abház tisztviselő szerint a katasztrófa oka "terrorcselekmény, aminek célja a régióbeli helyzet fokozása és a tárgyalási folyamat zátonyra futtatása".

Mi-8 típusú helikopter
A Kodori-völgy kiesik az abház ellenőrzés alól, és grúz kormánycsapatok sem állomásoznak a körzetben. Abház források szerint Ruszlán Gyelajev csecsen parancsnok csapatai egy abház falut próbáltak meg elfoglalni, de visszaverték őket, ezután a Kodori-völgyben találtak menedéket.

A csecsenek történelmileg jó viszonyt ápolnak az abházokkal, az oldalukon harcoltak Grúzia ellen. Az itt szerzett harci tapasztalatukat aztán saját, Moszkva elleni háborújukban kamatoztatták.

Eddig emberrablásokkal operáltak

Abházia Grúzia északnyugati részén elterülő autonóm terület, függetlenségét 1991-ben kiáltották ki. Az abházok Grúzia lakosságának 1,8 százalékát alkotják, a 235 tagú parlamentben 12 megbízottjuk képviseli érdekeiket. Az ENSZ megfigyelői 1991 óta felügyelik az Abházia és Grúzia közötti demarkációs vonalat, és 1993 óta, a grúz csapatok abházok általi kiűzése óta, többször is a harcoló felek célpontjaivá váltak. A megfigyeléseket tavaly a megfigyelők egy csoportjának decemberi elrablása miatt egy időre felfüggesztették.