Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Légicsapásban halt meg egy Hamász-vezető Gázában

2004.09.19. 22:57
Az öngyilkos merényletekkel gyanúsított brigád vezetőjét rakétákkal ölték meg izraeli helikopterek.
Izraeli légicsapásban életét vesztette a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának egyik helyi vezetője vasárnap este Gáza városában.

Az áldozat Halid Abu Szalmijeh, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok helyi vezetője - közölte a Hamász, amely pontosan mindazonáltal nem jelölte meg, a harmincas éveiben járó férfi milyen szerepet játszott az Izraelben már több tucat öngyilkos merényletet elkövető szervezetben.

Szemtanúk villanást láttak a levegőben, majd rakéta csapódott az áldozat autójába Gáza belvárosában. A nagy erejű robbanásban a Hamász vezető életét vesztette. Újabb, kórházi forrásokra hivatkozó jelentés szerint a detonáció hat járókelőt is megsebesített, közülük kettőt súlyosan.

Palesztin biztonsági források közölték, hogy izraeli helikopterekről kilőtt rakéta okozta a robbanást. Az izraeli hadsereg hivatalosan nem kommentálta a detonációról szóló beszámolókat, nevük elhallgatását kérő katonai források azonban tudatták, hogy egy izraeli helikopter hajtotta végre a támadást.

A robbanás néhány méterre történt attól a helytől, ahol izraeli helikopterektől kilőtt rakéták idén áprilisban végeztek Abdel-Aziz Rantiszivel, a Hamász vezetőjével. Néhány héttel korábban a szélsőséges szervezet alapítója és szellemi vezetője, Ahmed Jaszin sejk vesztette életét ugyanilyen módon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!