Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Helyszíni tudósítás New Yorkból, kedd

2001.09.18. 14:29
Az Index New York-i tudósítója, Hargitai József helyszíni beszámolója.
6am, kedd

"a füsttel együtt ülepszik a tudat"
Jó alvás, de korai kelés. Tegnap este lányom sírt - anyu, én zsidó akarok lenni. Mert mézes almát akarok, és különben is a zsidó gyerekek sokkal több ajándékot kapnak. Az iskolákban már nagy a készülődés, szeptember/október sok az ünnep. És küldjük mi is így a szokásos jókívánságokat - de mindenek fölött békét és biztonságot.

Tegnap este más is történt, visszatért a sport és a százezer műsor a televízióba. A hírekben maradt a nyugtalan hang, ahogy az éjjeli szórakoztató műsorokban is - egy síró és elcsukló David Letterman. (New York vezető, feketehumorú komikusa)

Egyre nehezebben emésztik az emberek, ami történt. Az első pár nap reflex volt, mindenki ment tovább, mintha semmi sem történt volna - de most a füsttel együtt ülepszik a tudat - és ahogy egyre elérhetőbb a háborús negyed, ma már ground zero, és sokan felhívnak a környező épületekből - hihetetlen hogy mi történt, és hirtelen mindenki a maga gondjával is kezd foglalkozni, a munka, az ingatlanárak, mi is beszélgetünk a család többi részével - amire az ember sohasem gondolt - ha költözni kellene.

De most az élet, a gyerekeknek 1.30 dollár a borítékba az iskolai ebédre. Reggeli: narancslé, tejbegríz cukor nélkül. Fogmosás és indulás a buszhoz.