Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Dél-koreaiak is segítik a tálibok heroingyártását

2008.07.04. 12:15
A rendőrség Dél-Koreában lecsapott egy hálózatra, akik a tálibokat látták el olyan vegyi anyagokkal, amelyek kábítószer, köztük heroin előállításához szükségesek. A dél-koreaiak mellett afgán és pakisztáni elkövetőket is elfogtak.

Az afganisztáni táliboknak kábítószer előállításához szükséges vegyi anyagokat szállító hálózatra csaptak le Dél-Koreában, közölte pénteken a rendőrség. A tájékoztatás szerint két afgánt, három pakisztánit és négy dél-koreait vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy nagy mennyiségben küldtek fertőtlenítőszernek álcázott vegyi anyagokat kábítószerek, köztük heroin előállításához. Többen elismerték, hogy a kábítószer-csempészést a tálibok kezdeményezték, és a szállítmányok címzettjei is ők voltak.

A rendőrség nem közölte az őrizetbe vettek nevét, mondván, hogy még nincs ügyvédjük.

Az ENSZ kábítószer-ellenes harccal foglalkozó hivatala egy 2008-as jelentésben foglalkozott az afgán kábítószer-termeléssel. Ebben megállapította: annak ellenére, hogy Afganisztán egyes területein megállt vagy csökkent a máktermelés, a tálibok ellenőrizte öt dél-afganisztáni tartományban elegendő mákot termeltek ahhoz, hogy megduplázzák a világban 2005 és 2007 között termelt ópium mennyiségét.

Tavaly a heroin fő alapanyagául szolgáló ópiumból 8870 tonnányit állítottak elő a világon, és Afganisztán adta a világ ópiumtermelésének 92 százalékát.