Ágnes
-1 °C
2 °C

Semmit sem tudni az Irakban lezuhant brit gépről

2005.01.31. 12:25
Nem tudni kik, hányan és miért utaztak azon a brit szállítógépen, amit vagy lelőttek, vagy lezuhant. A brit hadügyminisztérium vizsgálatot rendelt el a szokatlan útvonalon közlekedő Hercules tragédiájának feltárására.

Vizsgálatot rendelt el a brit Királyi Légierő C-130 Hercules típusú szállítógépét ért baleset körülményeinek kivizsgálására. A repülőgép vasárnap késő délután zuhant le Bagdadtól negyven kilométerre északnyugatra, egyelőre ismeretlen okokból. A gép fedélzetén legalább kilencen, legfeljebb tizenöten tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.

Homályos történet

Egyelőre kevés részlet ismert, írja a BBC. A közműsorszolgáltatónak nyilatkozó szakértők szerint nem kizárt, hogy a gép ellenséges támadás áldozatául esett. Tony Mason, a Légierő parancsnokhelyettese szerint az, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét, a támadásteóriát erősíti.

Egy nappal a baleset után egy iraki szélsőséges szervezet, az Anszar al-Iszlám magára vállalta a gép lelövését. Az interneten megjelentetett közleményük szerint az "alacsonyan repülő gépet egy tankelhárító rakétával" lőtték le. A védelmi minisztérium hivatalosan még nem erősítette meg, hogy a gép ellenséges támadás áldozatául esett.

A baleset feltárását nehezíti, hogy a gép roncsai nem csak nagy, de ellenségesnek számító szunnita terület felett szóródtak szét.

A tragédia körülményeinél már csak az áldozatairól tudni kevesebbet. A hivatalos brit források még az áldozatok pontos számát sem közölték, beosztásukat és csapattestüket végkép titkolják. A BBC-nek nyilatkozó Mason szerint elképzelhető, hogy a gépen az SAS különleges alakulat katonái utaztak, ezt azonban a kormány "sosem fogja elismerni".

Szokatlan útvonal

Más hivatalos források szerint elképzelhető, hogy a gépen a három-hat fős személyzeten kívül karbantartók utaztak. Ez utóbbi azonban kevésbé valószínű, tekintve, hogy a gép szokatlannak számító útvonalon közlekedett.

A brit légierő ugyan rendszeresen repül Irak felett, általában azonban a Bagdad-Bászra útvonalon. A vasárnap lezuhant Hercules azonban Baladba, az amerikaiak legnagyobb iraki légibázisára tartott. A BBC és a Guardian értesülései szerint a Királyi Légierő a legritkább esetben repült Bagdadtól északra.