Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tiltás ellenére masíroznak a neonácik Újvidéken

2007.10.04. 16:01
Neonáci szervezetek csütörtökön jelentették be, hogy megtartják felvonulásukat vasárnap, október 7-én Újvidéken. Teszik ezt annak ellenére, hogy a rendőrség betiltotta megmozdulásukat. Ugyanakkor ellentüntetés is lesz és fennáll a komoly összetűzések veszélye.

A Nemzeti Arcvonal nevű újfasiszta szervezet egy hónapja jelentette be, hogy október 7-én, Heinrich Himmler volt náci vezető születésnapján felvonulást tartanak Újvidéken. A közvélemény nyomására ezt a rendezvényt a rendőrség betiltotta, ennek ellenére a csoport tagjai jelezték, mégis felvonulnak. Rajtuk kívül még egy, a rendőrség által fasisztaként megjelölt szervezet, az Obraz szervez hasonló megmozdulást.

A neonáci megmozdulások híre komoly visszhangra talált Újvidéken és Szerbiában is. Néhány polgári irányultságú párt és civil szervezet, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nevű párt vezetésével bejelentette, ellentüntetést tartanak ezen a napon.

Nenad Csanak, a párt vezetője, aki a kilencvenes évek háborúellenes mozgalmainak egyik vezető alakja volt, közölte: ököllel fognak leszámolni az újfasisztákkal. Az ő véleménye szerint Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő pártja, a Szerbiai Demokrata Párt áll az egész megmozdulás mögött. Mint mondta, miután Koszovó Szerbia számára elveszni látszik, így a kormányfő pártja e szervezetek segítségével kívánja a válságzónát a Vajdaságba áthelyezni.

Bojan Kosztres, a vajdasági parlament elnöke, Csanak pártjának a tagja, levélben fordult a szerb belügyminiszterhez, kérve a fasiszta és újfasiszta csoportok betiltását. Dragan Jocsics miniszter csütörtökön ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: e szervezetek nem jelentenek belbiztonsági veszélyt, kizárólag az ország nemzetközi megítélését rontják.

Így, miután a rendőrség tilalma ellenére is utcára vonul mindkét tábor, könnyen megtörténhet, hogy összecsapásokra kerül sor a vajdasági főváros utcáin.