Piroska
3 °C
3 °C

A tiltás ellenére masíroznak a neonácik Újvidéken

2007.10.04. 16:01
Neonáci szervezetek csütörtökön jelentették be, hogy megtartják felvonulásukat vasárnap, október 7-én Újvidéken. Teszik ezt annak ellenére, hogy a rendőrség betiltotta megmozdulásukat. Ugyanakkor ellentüntetés is lesz és fennáll a komoly összetűzések veszélye.

A Nemzeti Arcvonal nevű újfasiszta szervezet egy hónapja jelentette be, hogy október 7-én, Heinrich Himmler volt náci vezető születésnapján felvonulást tartanak Újvidéken. A közvélemény nyomására ezt a rendezvényt a rendőrség betiltotta, ennek ellenére a csoport tagjai jelezték, mégis felvonulnak. Rajtuk kívül még egy, a rendőrség által fasisztaként megjelölt szervezet, az Obraz szervez hasonló megmozdulást.

A neonáci megmozdulások híre komoly visszhangra talált Újvidéken és Szerbiában is. Néhány polgári irányultságú párt és civil szervezet, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nevű párt vezetésével bejelentette, ellentüntetést tartanak ezen a napon.

Nenad Csanak, a párt vezetője, aki a kilencvenes évek háborúellenes mozgalmainak egyik vezető alakja volt, közölte: ököllel fognak leszámolni az újfasisztákkal. Az ő véleménye szerint Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő pártja, a Szerbiai Demokrata Párt áll az egész megmozdulás mögött. Mint mondta, miután Koszovó Szerbia számára elveszni látszik, így a kormányfő pártja e szervezetek segítségével kívánja a válságzónát a Vajdaságba áthelyezni.

Bojan Kosztres, a vajdasági parlament elnöke, Csanak pártjának a tagja, levélben fordult a szerb belügyminiszterhez, kérve a fasiszta és újfasiszta csoportok betiltását. Dragan Jocsics miniszter csütörtökön ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: e szervezetek nem jelentenek belbiztonsági veszélyt, kizárólag az ország nemzetközi megítélését rontják.

Így, miután a rendőrség tilalma ellenére is utcára vonul mindkét tábor, könnyen megtörténhet, hogy összecsapásokra kerül sor a vajdasági főváros utcáin.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!