Ödön
2 °C
11 °C

Háborúba hívnak az iszlám szélsőségesek

2006.09.16. 17:59
A Vatikán elleni támadással fenyegetett egy iraki csoport, már több keresztény templomot megtámadtak. A pápa bocsánatot kért a félreértelmezett regensburgi beszédért

A Vatikán és Róma elleni támadással fenyegetett szombaton a pápa iszlámról és a dzsihádról mondott szavai miatt egy iraki fegyveres csoport.

Bocsánatkérést várnak

"Esküszünk, hogy elpusztítjuk a kereszteseket Róma szívében, a Vatikánt támadás éri majd és pápátok siratni fogja" - állt a Dzsais al-Mudzsahidin iraki fegyveres csoportnak az interneten közzétett közleményében. A szövegben heves kirohanást intéztek a "cionizált keresztények és a gyűlölködő keresztesek" ellen. A csoport az üzenettel együtt közzétett hat filmfelvételt Irakban lévő amerikai katonai célpontok elleni támadásokról, "a keresztesek kutyájának (a pápának) ajánlva".

Az üzenet még azelőtt került fel a világhálóra, hogy szombaton a vatikáni kormányfő tisztét betöltő Tarcisio Bertone bíboros, államtitkár közölte: XVI. Benedek rendkívül sajnálja, hogy regensburgi beszédével megbánthatta a muszlimokat. Források szerint a pápát felzaklatta, hogy szavai ilyen reakciókat váltottak ki a muszlimokból világszerte.

XVI. Benedekre most fokozott biztonsági óvintézkedések mellett vigyáznak nyári rezidenciáján. Vasárnap a pápa szokás szerint pontosan délben megjelenik a Róma közelében fekvő rezidenciája erkélyén, s a belső kertben összegyűlt hívők és kíváncsiskodók előtt mondja el Angelusát, úrangyala imádságát. Az idézett források szerint az óvintézkedések mindenesetre nagyon diszkrétek lesznek, hogy ne zavarják meg az imádság megszokott légkörét, ugyanakkor sokkal több részletre terjednek ki, aprólékosabbak lesznek, és a szokásosnál jóval nagyobb területet ellenőriznek.

Olasz részről nem indokolták a pápa védelmének megerősítését.


A Muzulmán Testvériség, az egyik legnagyobb arab politikai mozgalom szerint viszont ez a közlemény sem elegendő, a pápának személyesen kell bocsánatot kérnie. "Úgy érezzük, hogy súlyos hibát követett el ellenünk és hogy ezt a hibát csakis személyes bocsánatkéréssel lehet jóvá tenni" - nyilatkozott a testvériség helyettes vezetője, Mohammed Habib.

A pápa a hét elején, bajorországi látogatásán egy magyarázatra szoruló középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanításait gonosz és embertelen tanításokként jellemezte. A római katolikus egyházfő ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy egyetért-e a szöveggel, avagy elutasítja annak mondanivalóját. Előadása tiltakozást váltott ki szerte a muzulmán világban. Az elmúlt napokban muzulmán vezetők sora ítélte el beszédét, a palesztin területeken és Irakban pedig - sérüléseket vagy nagyobb károkat nem okozó - támadások értek keresztény templomokat.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton - még a vatikáni közleményt megelőzően - úgy vélekedett, a katolikus egyházfőnek vissza kellene vonnia, amit mondott. "A pápa sokkal inkább úgy beszélt, mint egy politikus, és nem úgy, mint egy egyházi személy" - fogalmazott a televízióban sugárzott nyilatkozatában. Kijelentései "kellemetlenek és nem szerencsések", a pápának visszakoznia kell, hogy megőrizhető legyen a vallások közti béke - mondta a kormányfő, maga is az iszlám követője.

Jöjjenek haza

Egyiptom szombaton bejelentette, hogy "konzultációkra" hazarendelte szentszéki nagykövetét, hogy ezzel is kifejezze Kairó "mélységes sajnálatát" a muszlim világban akkora dühöt kiváltott pápai beszéd kapcsán. A diplomata visszatér Rómába azonnal, mihelyst azt "a helyzet alakulása megengedi" - hangsúlyozta az egyiptomi külügyminisztérium.

A marokkói külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy konzultációra hazahívja Marokkó vatikáni követét XVI. Benedek "sértő kijelentései" nyomán.

A nagy tekintélyű kairói al-Azhar egyetem főigazgatója, Mohammed Szajjid Tantávi sejk szombaton úgy vélekedett: XVI. Benedek pápa szavai arról tanúskodnak, hogy nem ismeri az iszlámot. Felháborodását fejezte ki a pápa szavai miatt, és közölte: a katolikus egyházfő szavai "olyan dolgokat tulajdonítanak az iszlámnak, amelyeknek semmi közük ehhez a valláshoz, és nem járulnak hozzá a párbeszédek és a civilizációk közötti párbeszédhez".

Az egyiptomi kopt keresztény egyház is elutasította a pápa szavait, és a muzulmán jelképek elleni minden támadást. Murkosz érsek, az egyház szóvivője szombaton az al-Vafd című lapnak nyilatkozva leszögezte: a keresztény vallás azt parancsolja, hogy mindenkit szeretni kell, bármilyen is a vallása, és miután szereti Jézus Krisztus tanítványait, tisztelnie kell a muzulmán hívők prófétáját is.

Abdullah Ahmad Badawi, a muzulmán többségű Malajzia kormányfője és az 57 muzulmán államot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) soros elnöke is bocsánatkérést követelt a katolikus egyházfőtől.

Háború lehet?

Arab lapok gyújtó hatásúnak nevezték a pápa beszédét szombati cikkeikben. "Attól tartunk, hogy a pápa kijelentései egy háború kiváltó okai lehetnek, amit mi (közel-keleti) keresztények és muzulmánok mindig igyekeztünk elkerülni" - írta egy Londonban megjelenő, arab nyelvű lap, az Al-Hajat.

A szintén Londonban bejegyzett As-Sark al-Auszat szaúdi lap szerint "a pápa legutóbbi kijelentéseit nem lehet elszólásnak minősíteni", és azok "kétségkívül olajat öntenek a tűzre". "Nincs különbség Oszama bin Ladentől (annak szavai és a pápa kijelentései között) (...) mindkét oldal szóbeli munícióval látja el a világot a tömegpusztításhoz" - írta az As-Sark al-Auszat. A cikkíró azonnali bocsánatkérést szorgalmazott.

A Turkish Daily News angol nyelvű török újság "rendkívül aggasztónak, elszomorítónak és szerencsétlennek" nevezte a pápa mondatait, ugyanakkor önuralomra szólította fel a muzulmánokat. "Nem tudunk egyetérteni azzal, hogy folytatódik ez a vérbosszú jellegű megközelítés (...) miután a pápa szóvivője már bocsánatot kért".

A The New York Times tekintélyes amerikai napilap szombati számában "tragikusnak és veszélyesnek" nevezte a pápa szavait. Szerkesztőségi cikkében a lap emlékeztetett, hogy nem ez az első eset, amikor XVI. Benedek viszályt szít keresztények és muzulmánok között. 2004-ben, amikor még a Vatikán fő teológusa volt, Joseph Ratzinger Törökország európai uniós tagsága ellen foglalt állást, arra hivatkozva, hogy ez a muzulmán ország mindig szemben állt Európával - írta a lap, s emlékeztet a pápa hitbéli konzervativizmusára is.

Reformáció nélkül

Mások szerint az iszlám még nem esett túl saját reformációján, és a jelen állás szerint a mérsékelt iszlám legalábbis vesztésre áll, bár valószínűbb, hogy már vereséget szenvedett az iszlámistáktól (a millitáns iszlám képviselőitől). Ez lehet az oka a mostani felháborodásnak is.

Maritn Amis angol író a múlt héten kiváló tanulmányt közölt a Guardian vasárnapi mellékletében, az Observerben a 2001. szeptember 11-i merényletek ötödik évfordulójára. Megállapításai szerint a mérsékelt iszlám csak a nyugati gondolkozók vágyálmaiban szerepel, a muzulmán tömegek igazi hősei bin Laden és terroristái.

Öt éve az iszlámisták elszigetelt csoport volt, Afganisztán lepusztult vidékein és Pakisztán medreszéiben, vallási iskoláiban virágzott. Mostanra azonban az iszlámizmus a muzulmán világ fő szellemi irányzata, és láthatóan a muzulmán országok kormányai is behódolni kénytelenek követeléseiknek.

És az iszlámizmus nem ismer tréfát. Mindent elpusztítandónak tart, ami nem, vagy nem eléggé muzulmán - ez utóbbira elég példa az iraki iszlámista szélsőségesek síitaellenes hadjárata, ráadásul Pakisztánban is rendszeresek a síiták elleni szunnita támadások.

Bővebben >>>

Támadás ért öt keresztény templomot szombaton Gázában és a ciszjordániai Nábluszban, és egyet az iraki Bászrában, de senki sem sérült meg. Előző nap kétezer palesztin tüntetett XVI. Benedek pápának az iszlámmal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Gyújtópalack a templomokra

Nábluszban szombaton hajnalban Molotov-koktélt hajítottak egy anglikán és egy görögkeleti templomra. Kora délután felfegyverzett férfiak felgyújtották a városban egy római katolikus templom kapuját, majd az épületbe behatolva többször a levegőbe lőttek, s azután elmenekültek - számoltak be róla szemtanúk és palesztin biztonsági források.

Szintén szemtanúk szerint ugyanezek a támadók később gyújtópalackot dobtak egy negyedik nábluszi templomra, továbbá egyre a közül a kettő közül, amelyeket már hajnalban is Molotov-koktélos támadás ért.

Ugyanaznap Gázában egy elhaladó gépkocsiból tüzet nyitottak egy görögkeleti templomra, ugyanarra, amelynek falához pénteken egy gránátot és kezdetleges robbanószerkezeteket hajítottak és amely a város legöregebb görögkeleti temploma.

A beszámolók szerint a támadásokban senki sem sérült meg, és nagyobb károk sem keletkeztek.

A gyújtópalackos támadás elkövetőiként egy eddig ismeretlen, magát "Az Egyistenhit Oroszlánjainak" nevező szervezet jelentkezett, közölve, hogy tettükkel XVI. Benedek pápa iszlám vallásra tett megjegyzései ellen akartak tiltakozni.

Máskor békében

A palesztinai muzulmánok és keresztények között általában békés a viszony. Helyi keresztény papok, akiket még az első két támadás után szólaltattak meg a hírügynökségek, úgy nyilatkoztak, hogy igyekeznek nem nagy jelentőséget tulajdonítani a szerintük elszigetelt esetnek. Mindazonáltal azt mondták, aggodalomra adna okot, ha folytatódnának a keresztény helyszínek elleni támadások.

Ajmán Daragmeh, a kormányon lévő Hamász iszlám radikális mozgalom parlamenti képviselője elítélte a támadásokat, és szorgalmazta, hogy a palesztin rendőrség tegyen lépéseket a keresztény helyszínek biztonsága érdekében.

Az iraki kormány szombaton arra szólította fel az ország muzulmánjait, hogy ne támadják az ország kicsiny keresztény közösségét a bajor pápa muszlimokat feldühítő kijelentéseire válaszul. Bagdadban azt követően tették közzé a felhívást, hogy Bászrában támadást intéztek egy templom ellen, amelynek azonban csak az ajtaját rongálták meg. A bagdadi külügyminisztérium emellett közleményben jelentette be, hogy bekérették a Vatikán legmagasabb rangú bagdadi diplomatáját, s magyarázatot kértek a pápai megnyilatkozás kapcsán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?