Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Clinton külügyminiszter lesz

2008.11.18. 10:22
A Guardian értesülése szerint Hillary Clinton elfogadja Barack Obama ajánlatát a külügyminiszteri posztra. A megválasztott elnök más volt riválisainak is szerepet szán.

A brit lap értesülése szerint a megállapodás olyannyira előrehaladt, hogy Barack Obama jogászai már Bill Clinton Afrikában tevékenykedő jótékonysági szervezetét vizsgálják, nem áll-e fenn összeférhetetlenség. Ez azonban demokrata politikusok szerint nem túl valószínű, így Hillary útja a kormányba akadálymentesnek tűnik.

A döntés azt jelentené, hogy a hosszú távon továbbra is elnöki ambícióikat tápláló Clinton lemond new york-i szenátori tisztségéről a jóval bizonytalanabb, ugyanakkor politikusi képességei kibontakoztatására sokkal nagyobb lehetőséget kínáló kormányzati pozíció érdekében.

A Guardian szerint Clinton jó választás lenne az USA külügyeinek irányítására. Bár annak idején támogatta az iraki háborút, Obamával egyetértenek, hogy ki kell vonni az amerikai csapatokat. Barack Obama megerősítette, hogy más republikánus politikusoknak, így külügy-specialista Chuck Hagel volt szenátornak is állást ajánlott.

Obama John McCain-re is számít a kormányzati munkában. Legyőzött republikánus vetélytársától ahhoz kért segítséget, hogy együtt javítsák ki a Bush-éra legellentmondásosabb politikai lépéseit. McCain azonnal Chicagóba repült, hogy megvitassák a részleteket.

A különutas republikánus McCain egyik legrégebbi mantrája a pártérdekeken felüli politizálás. Miután a kampány végeztével már nem kell a konzervatív keresztény jobboldal kegyeit keresnie, most az alakuló Obama-adminisztrációval együttműködve bizonyíthatná, hogy - az olykor elfajuló kampány ellenére - ismét képes a független politizálásra.

A Guardian forrásai szerint Obama nem kormányzati pozíciót ajánlott az arizonai szenátornak, hanem arra kérte, hogy segítse a mindkettőjük számára elfogadható új törvények elfogadását a törvényhozásban. Az adópolitikában és az iraki kivonulásban ugyan jelentősek a nézetkülönbségeik, ám több fontos ügyben hasonló állásponton vannak.

Ilyen a guantánamói fogolytábor bezárása és a kínzás tilalma, az afganisztáni katonai szerepvállalás erősítése, a bevándorláspolitika reformja, az őssejtkutatás liberalizálása és a klímavédelem. McCain támogatása azért is különösen fontos lehet, mert ha a demokratáknak nem jön össze a háromötödös szenátusi többség, a republikánus ellenzék obstrukciókkal nagyon megnehezítheti a reformtörvények elfogadását.