Ödön
1 °C
11 °C

Gépeltérítési kísérlet Montreal és Párizs között?

2002.11.22. 12:53
Letartóztattak egy utast az Air France Montrealból Párizsba tartó járatán, mert állítólag azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet - közölte a francia szállításügyi államtitkár. Az Air France illetékese csak egy reptéri szóváltásról tud.
A francia rendőrök a Charles de Gaulle reptéren őrizetbe vették az Air France Montrealból Párizsba tartó járatának egyik utasát. A 25 éves marokkói Mouhad Madjoul állítólag azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet. Az incidensben senki sem sérült meg.

Eltérítés, vagy sem

"Gépeltérítési kísérletről vagy gépeltérítéssel való fenyegetőzésről beszélhetünk" mondta Dominique Bussereau szállításügyi államtitkár a Europe 1 rádióállomásnak. Közlése szerint a kanadai nagyvárosból induló járat két utasa között még a váróteremben hangos szóváltás zajlott le. Egyikük azt állította, hogy marokkói útitársa a gép felrobbantására tett célzást, az utazás azonban rendkívüli események nélkül, normálisan zajlott le. A párizsi leszálláskor a rendőrség átkutatta a gépet, hogy megbizonyosodjon arról, valódi volt-e a fenyegetés, majd letartóztatta a feltételezett gépeltérítési kísérlet gyanúsítottját. A gép személyzete és a pilóta hidegvérrel kezelte az eseményeket, és "minden jól végződött" - mondta az államtitkár a rádióban.

Az Air France előadásában jóval kevésbé drámai a történet. A légitársaság szóvivője a kormányilletékest némileg cáfolva leszögezte, hogy a Montreal-Párizs járat útja "tökéletesen rendben zajlott", annak dacára, hogy felszállás előtt valóban "szóbeli súrlódás" volt két utas között. A vádaskodó végül is nem szállt fel a gépre, a megvádolt 25 éves, marokkói nemzetiségű, Mouhad Madjoul pedig semmiféle fenyegető gesztust nem tett. Az Air France szóvivője nem erősítette meg a gépeltérítési kísérletről elhangzott államtitkári közlést.

Kísérletek

Az elmúlt hetekben több sikertelen gépeltérítési kísérlet történt világszerte. Pár nappal korábban egy izraeli arab férfi próbált bicskával a kezében betörni az izraeli El Al légitársaság egyik járatának pilótafülkéjébe. Október 15-én egy pisztollyal felszerelkezett utas egy Szudánból Szaúd-Arábiába tartó gépet próbált eltéríteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?