Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gépeltérítési kísérlet Montreal és Párizs között?

2002.11.22. 12:53
Letartóztattak egy utast az Air France Montrealból Párizsba tartó járatán, mert állítólag azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet - közölte a francia szállításügyi államtitkár. Az Air France illetékese csak egy reptéri szóváltásról tud.
A francia rendőrök a Charles de Gaulle reptéren őrizetbe vették az Air France Montrealból Párizsba tartó járatának egyik utasát. A 25 éves marokkói Mouhad Madjoul állítólag azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet. Az incidensben senki sem sérült meg.

Eltérítés, vagy sem

"Gépeltérítési kísérletről vagy gépeltérítéssel való fenyegetőzésről beszélhetünk" mondta Dominique Bussereau szállításügyi államtitkár a Europe 1 rádióállomásnak. Közlése szerint a kanadai nagyvárosból induló járat két utasa között még a váróteremben hangos szóváltás zajlott le. Egyikük azt állította, hogy marokkói útitársa a gép felrobbantására tett célzást, az utazás azonban rendkívüli események nélkül, normálisan zajlott le. A párizsi leszálláskor a rendőrség átkutatta a gépet, hogy megbizonyosodjon arról, valódi volt-e a fenyegetés, majd letartóztatta a feltételezett gépeltérítési kísérlet gyanúsítottját. A gép személyzete és a pilóta hidegvérrel kezelte az eseményeket, és "minden jól végződött" - mondta az államtitkár a rádióban.

Az Air France előadásában jóval kevésbé drámai a történet. A légitársaság szóvivője a kormányilletékest némileg cáfolva leszögezte, hogy a Montreal-Párizs járat útja "tökéletesen rendben zajlott", annak dacára, hogy felszállás előtt valóban "szóbeli súrlódás" volt két utas között. A vádaskodó végül is nem szállt fel a gépre, a megvádolt 25 éves, marokkói nemzetiségű, Mouhad Madjoul pedig semmiféle fenyegető gesztust nem tett. Az Air France szóvivője nem erősítette meg a gépeltérítési kísérletről elhangzott államtitkári közlést.

Kísérletek

Az elmúlt hetekben több sikertelen gépeltérítési kísérlet történt világszerte. Pár nappal korábban egy izraeli arab férfi próbált bicskával a kezében betörni az izraeli El Al légitársaság egyik járatának pilótafülkéjébe. Október 15-én egy pisztollyal felszerelkezett utas egy Szudánból Szaúd-Arábiába tartó gépet próbált eltéríteni.