Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Huszonhét magyar sérült az iraki támadásban

2004.02.18. 15:13
Huszonhét magyar katona sérült meg a hillai tábor elleni terrortámadásban. Az öngyilkos merénylők a tábor kerítésénél robbantottak fel két teherautót. Két magyar súlyos sérüléseket szenvedett, állapotuk stabil, egyikük már elhagyhatta a kórházat. A zászlóalj parancsnoka elmondta, a katonák nem akarnak hazajönni. Juhász Ferenc szerint feladatot nem fejezte be az önkéntes alapon szerveződő magyar kontigens. Az MDF azonnál kivonná a csapatokat, Keleti György összehívta a Honvédelmi Bizottságot.
 • Az egyik katona már elhagyhatta a kórházat - A cikk első része >>
 • Kivonásra nincs ok, a katonák maradni akarnak - A cikk második része >>

  Két nagy erejű pokolgép robbant szerda reggel hét óra tíz perckor az Irakban szolgáló nemzetközi hadosztály hillai táborának déli részén. A támadásban a magyar szállítózászlóalj huszonhét katonája is megsérült. Két magyar súlyos, nyolcan apró, tizenheten könnyű sérüléseket szenvedtek.

  Egyikük már elhagyhatta kórházat

  Tekintse meg képeinekt!
  Forrás: honvedelem.hu
  A két súlyos sérült egyikét - egy századost, akit a nyakán sértettek meg a robbanás miatt kitörő ablakok szilánkjai - megoperálták, és már elhagyta a bagdadi kórházat, visszatért az alakulathoz. A szemén sérüléseket szenvedő őrmestert Bagdadba szállították kórházba, ő négy nap múlva térhet vissza. A nyolc könnyű sérültet a helyszínen ellátták, mondta el az Indexnek Bocskai István, a honvédelmi minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese

  A támadásban tizenegy iraki meghalt, hat lengyel és egy amerikai katona is súlyos sérüléseket szenvedett.

  Tizenötméteres kráter

  A vizsgálat eddigi adatai szerint öngyilkos merénylet történt, mondta el Bocskai. A támadók magyar idő szerint 5 óra 12 perckor előbb egy teherautóval próbálták áttörni a tábort védő betonkerítést, hogy az így keletkező lyukon egy bombával megpakolt teherautóval hajthassanak a tábor területére. Tervük nem sikerült, feltehetően azért nem, tájékoztatott a magyar zászlóalj parancsnoka, Sramkó Mátyás, mert az őrséget ellátó mongol katonák tüzet nyitottak a robbanóanyaggal megpakolt teherautókra, amik ezért a kerítésen kívül robbantak fel.

  A bagdadi amerikai parancsnokság közlése szerint a tábornál házi készítésű pokolgép robbant. Az első becslések szerint kétszáz kilogramm robbanóanyag lehetett a szerkezetben. Az Index szakértője a kráter alapján száznyolcvan kilogramm plasztikrobbanószerrel egyenértékű bomba robbanását valószínűsítette.

  A támadás erejét jelzi, hogy helyén tizenöt méter átmérőjű, két méter mély kráter keletkezett, mondta el Bocskai. A robbanás jelentős anyagi károkat okozott a tábori épületekben. A személyi sérüléseket is leginkább az épületekben keletkezett károk okozták.

  Szigrított biztonsági intézkedések és pszichológia

  A magyar szállítózászlóalj parancsnoka a robbantás után megszigorította az eddigi biztonsági intézkedéseket. Bocskai szerint a magyar katonák "példamutatóan" látták el feladatukat, ennek köszönhető, hogy a támadás nem okozott komolyabb emberveszteséget. A honvédelmi minisztérium értesítette a sérültek hozzátartozóit.

  A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pszichológiai, szociológiai és pedagógiai tanszékének egyetemi tanára, Bolgár Judit az MTI-nek elmondta: azonnali pszichológiai kezelés és utógondozás is szükséges ahhoz, hogy a katonák fel tudják dolgozni a szerencsétlenséget.

 • Az egyik katona már elhagyhatta a kórházat - A cikk első része >>
 • Kivonásra nincs ok, a katonák maradni akarnak - A cikk második része >>