Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hillary Clinton az iraki kivonulást tervezi

2007.02.18. 07:33
Hillary Clinton, a 2008. évi amerikai elnökválasztáson az elnökjelöltségre pályázó demokrata párti politikusok egyike szombaton az Irakban állomásozó amerikai csapatok fokozatos kivonását szorgalmazta egy, az interneten közzétett videofelvételen.

"Intelligensen kell véget vetnünk ennek a háborúnak, nem partizán módra, hanem olyan módon, amely növeli a biztonságunkat és lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban visszahozzuk a katonáinkat" - közölte a szenátor. "Ha George Bush (elnök) mandátuma végéig nem vet véget ennek a háborúnak, megteszem én, ha elnök leszek" - tette hozzá.

Hillary Clinton, aki januárban járt Bagdadban, bejelentette, hogy benyújtott egy, "az iraki kivonulás útiterve" című dokumentumot. A törvényjavaslat többek között szorgalmazza Bush elnök január 10-én bejelentett tervének megakadályozását, aki további 21 500 fővel kívánja növelni az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámát.

A pénteken benyújtott tervezet véget vetne - Clinton megfogalmazása szerint - az "iraki kormány" bianco megbízatásának, nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazza Irakról és fokozatos csapatkivonást irányoz elő, amely 90 napon belül megkezdődne.

"Itt az ideje, hogy kimondjuk: az átcsoportosításnak 90 nap múlva meg kell kezdődnie, vagy a kongresszus visszavonja a háború engedélyezését" - szögezte le Hillary Clinton a kampányhonlapján közzétett felvételen.

A republikánus kisebbség ellenállása miatt nem kerülhetett megvitatásra a washingtoni szenátusban az a javaslat, amely elutasította volna George Bush elnök iraki csapaterősítési politikáját. A képviselőház ezzel ellentétben, 246:182 arányú biztos többséggel fogadta el pénteken, négynapos vita után az ott is benyújtott határozatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!