Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Demokrata vezércsel III.: Clintonné utolsó esélye

2004.07.01. 11:22
A július végi demokrata jelölőgyűlés közeledtével felerősödtek a találgatások Kerry alelnökjelöltjével kapcsolatban. A meglepetéseket is tartalmazó listán természetesen Hillary Clinton is felbukkant, igazolva a demokraták dinasztikus vonzalmait. Hillary jelölését a demokraták egyik, neve elhallgatását kérő vezetője biztosra veszi.
Hillary Clintont választhatja alelnökjelöltjének John F. Kerry - írja a DrudgeReport. "Mind a hivatalos Washington, mind a sajtó le lesz döbbenve, amikor Kerry bejelenti jelölttársát Hillaryt. Akkor majd kezdődhet a szerelemfesztivál" - jelentette ki a blogújságíró Matt Drudge-nak egy vezető - Drudge szerint a lehető legmagasabb beosztású - demokrata forrás.

Ki más, mint Clinton

A névtelenséget kérő forrás szerint Hillary Clinton Kerry minden gondjára orvoság lenne. "Kerry meggyőződése, hogy vietnami veteránként a nemzetbiztonság területén megkérdőjelezhetetlen, így nem is gondolkodik olyan jelölten, aki ezt a vonalat erősítené" - jelentette ki a tűzhöz közel álló forrás. Ezek szerint az elnökjelöltséggel egészen hosszan, de különösebb esély nélkül kacérkodó Wesley Clark nyugalmazott tábornoknak nincs esélye az alelnökségre. Clark egyébként korábban élvezte Clintonék támogatását, több elemző szerint valójában Hillary Clinton trójai falova volt a párt bevételében.

Mivel a fő kampánytémák közül a nemzetbiztonságot Kerry magáénak érzi, belpolitikai vonalon kívánja erősíteni kampányát a november végi választásig. A demokrata vezető szerint John McCain republikánus szenátor megkeresése is már ezt a célt szolgálta - a figyelemelterelés mellett. Belpolitikai kérdésként az Egyesült Államokban a gazdaság helyzete és a szociális juttatások szoktak felmerülni. Lehet-e ennek a témának harcosabb és hitelesebb képviselője Hillarynál - kérdezte a név nélkül nyilatkozó informátor.

A népért küzdő hős

Clinton idején az amerikai gazdaság virágkorát élte, elnöksége alatt huszonkétmillió munkahelyet teremtettek. Márpedig a munkahelyteremtés erős kampánytéma lehet, a 2000. évi választás egyik döntő ütközete a most - főként Bush rosszul értelmezett protekcionista politikája, az acélipar megmentése érdekében két évre bevezetett védővámok miatt - hatalmas feldolgozóipari munkanélküliséggel küzdő Ohio lehet.

Hillary Clinton a szociális juttatások terén is hitelesen szólalhat meg. Clinton elnöksége alatt komoly harcot folytatott a republikánus többségű törvényhozással az alapellátást biztosító MediCare és MedicAid rendszerek megújításáért. Frissen megjelent önéletrajzában a Lewinsky-afférért is az amerikai állampolgárok egészségügyi ellátásáért folytatott "elkeseredett küzdelemmel" indokolta. Életem című emlékiratában azt írta, az egyik harcot buknia kellett, és Clinton a magánéleti csatát bukta el.

Port hintenek?

Hillary motivációi könnyen magyarázhatóak. Ha Kerry nem győzi le Busht, az egyértelműen az elnökjelölt hibája, alelnökjelöltségével viszont Hillary biztos esélyesnek számíthat a 2008-as demokrata előválasztásokon. Ha Kerry nyerne, Clintonné lehetne az Egyesült Államok történetének első alelnökasszonya, ami szintén egyenes utat jelent a későbbi elnökjelöltséghez. Hillary így saját jogon is biztosíthatná magának a helyet a történelemkönyvekben - jegyezte meg a Drudge-nak nyilatkozó demokrata vezető.

Mindez persze egyszerű porhintés is lehet. A demokraták, akik a mai napig nem gyógyultak ki a Kennedy-klán iránti vonzalmukból a Clinton-házaspárban hasonló dinasztikus lehetőséget látnak. Nem véletlen, hogy a demokrata elnökjelöltek jelentkezésének lezárása után is felmerültek olyan forgatókönyvek, amik Hillary jelöltségének esélyeit taglalták.

Futnak még

Kerry választása sem szűkül be ennyire egyértelműen Hillaryra. Jó eséllyel pályázik az alelnökségre az elnökjelöltségért folytatott harc második helyezettje, John Edwards is. A fiatal dél-karolinai szenátor "igazi déliként" sokat tehet az egykor demokrata felségterületnek számító déli államok visszaszerzésében. Edwards azonban - bár az utóbbi időben barátkozott Kerryvel - elég távol áll az elnökjelölttől.

Annál közelebb áll Kerryhez a demokrata előválasztások legelején csúfosan elvérző Dick Gephardt, a demokraták régi gárdájának emblematikus képviselője. Jelöltsége ellen szól azonban, hogy már az iowai előválasztáson csúfos kudarcot vallott, pedig még itt tartották a legesélyesebbnek.

Rekordsumma, nyugalom

Bostoni lapértesülések szerint Kerry egyébként kedden vet véget a találgatásoknak, és bejelenti alelnökjelöltjét is. Addig pedig büszkén töltheti el az a tény, hogy megdöntve Bush 2000-ben felállított rekordját 175 millió dollárnyi adományt gyűjtött kampányához. Az általában csak százmillió dollárból kampányoló demokrata jelöltekhez képest így akár eséllyel szállhat szembe Bush kétszázmilliós kampánygépezetével.

A leggazdagabb elnök lehet Kerry
A rekordadomány százhetvenöt millió dolláron felül is vannak tartalékai John F. Kerrynek. A demokrata elnökjelölt második házassága anyagi szempontból sem volt előnytelen, Teresa Heinz-Kerry első házasságából egymilliárd dollárnál is nagyobb vagyont örökölt. Teresa asszony első férje, az 1991-ben légiszerencsétlenségben elhunyt John Heinz szenátor az élelmiszeriparban meggazdagodott Heinz család (a ketchup, ugyebár) örököse volt.

A családi vagyonon kívül Teresa Heinz Kerry kezeli három jótékonysági alapítvány - egy művészetpártoló, egy környezetvédő és egy a nők egészségvédelmét szolgáló - alapítvány vagyonát, amelyek együttesen 1,2 milliárd dollárral rendelkeznek - írja a Los Angeles Times. Teresa asszony vagyonáról lényegében csak találgatások vannak, Szenátorként John Kerry csak saját vagyonáról ad be nyilvános bevallást.

Forrás: MTI

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek