Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szaporodásra szólította a hindukat a muzulmánoktól rettegő szélsőséges

2005.11.28. 09:53
Erőltetett szaporodásra szólította a hindukat a szélsőséges nacionalista RSS párt vezére. Sudarshan félelmei szerint a százharminc milliós muzulmán kisebbség a nyolcszázmillió hindu fejére nőhet.

Az indiai muzulmán népesség részarányának növekedésétől tartva a lehető legtöbb gyermek szülésére bíztatta hétvégi nyilatkozatában a hindu nőket a legnagyobb hindu nacionalista párt vezetője Indiában, jelentette a Reuters. A szélsőséges Rashtriya Swayamsewak Sangh (RSS) elnöke, K. S. Sudarshan szerint "létfontosságú", hogy a hindu születési arány meghaladja a muzulmánok születési arányát.

Sudarshan nyilatkozata felháborította a női jogok védőit és a muzulmán kisebbség tagjait. Ráadásul népesedési szempontból is megalapozatlan, hiszen a milliárdos népességű indiában a lakosság több mint nyolcvan százaléka hindu, a muzulmánok részaránya alig 13 százalék. A népességnövés a muzulmánok körében harminc, a hinduknál húsz százalék, miközben az ország egyik legnagyobb problémája a túlnépesedés, írja a Reuters.

Indiában ezért eddig inkább a népesedést korlátozó politikát folytattak, a két gyereknél többet vállalókat például kizárták a közéleti szerepvállalásból. Az RSS hétvégi nyilatkozata után azonban a mérsékelt hindu nacionalista párt, a BJP kormányozta Madhya Pradesh államban már ez utóbbi szabályozás felfüggesztését tervezik.

Az RSS szerint a hindu és a muzulmán szaporodás közötti különbség "egyensúlyvesztéshez", végső soron "a franciaországi zavargásokat előidéző állapothoz" vezethet. A tiltakozó nőszervezetek szerint Sudarshan nyilatkozata lealacsonyítja a nőket, "egyszerű bébigyárnak tekinti őket".

A muzulmán szervezetek szerint az RSS a "demográfiai egyensúlytalanság" rémképével a szélsőséges nacionalizmusra amúgy is fogékony konzervatív hinduk érzelmeire akar hatni. Sudarshan "polarizálni akarja a hindukat és a félelem pszichózisát akarja elülteni a többségi népcsoportban" - nyilatkozta a Reutersnek Zafarul-Islam Khan, a Milli Gazette, a vezető muzulmán újság szerkesztője.