Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Hippinegyedükért tüntetnek a dánok

2003.09.01. 14:26
Felszámolná Európa talán legismertebb hippikolóniáját a dán kormány. A koppenhágai Christianában luxusapartmanokat építenének a kannabiszárusító boltok helyére. A hippik tiltakoznak, az ország volt külügyminisztere támogatja őket harcukban.
Drága apartmantelepet építene a dán kormány Koppenhága híres, Christiana nevű hippinegyedében. A terv számos ellenzője a hétvégén hétezer fős demonstrációt tartott a világhírű hippikolónia megmentése érdekében - jelentette a BBC.

Jointtal a szájukban

A tüntetésen az ezerfős kolónia tagjai is részt vettek. A demonstráció vidám hangulatban telt el, nem egy tüntető a hatóságok szeme láttára fogyasztott például marihuánát - írja a BBC. A rendezvény szónokai szerint a kormányzat terve csak egy célt szolgál. "A kormány nem akarja, hogy a hétköznapi dánok is lássák, van más életforma is az övékén kívül" - nyilatkozta a Reutersnek Ebbe Kloevedal író.

Christiana nevét a hippiktől kapta, akik a hetvenes évek elején elfoglalták a pusztulófélben lévő XVIII. századi haditengerészeti kikötőt. A bentlakók küzdöttek a kannabisz legalizációjáért és elutasították a kormány számos tervét, többek között ez EU-csatlakozást is - írja a BBC.

Szociális kísérlet

A dán kormány 1987-ben "szociális kísérletként" ismerte el a hippitelep létjogosultságát. 1991-től hivatalosan is településsé nyilvánították, ennek fejében a bentlakók vállalták a helyi adók befizetését.

A heroint üldözik

Christianában szabadon árulják az amúgy Dániában tiltott marihuánát, a keménydrogok, mint például a heroin terjesztését azonban szigorúan tiltják.

A 2001-ben hatalomra került liberális-konzervatív koalíció azonban totális háborút hirdetett a drogok ellen - így gyakorlatilag Christianának is hadat üzent. A hippitelep utcáin rendszeressé válltak a razziák, a hatóságok házkutatásokat tartottak az utcán nyiltan kannabiszszámazékokat árusító helyeken.

A hippik komoly politikai támogatót is talátak maguknak. Kjeld Olesen szociáldemokrata politikus, aki a '"60-'70-es években a külügyi és a védelmi tárcát is vezette, részt vett a tüntetésen. "Christianának meg kell maradnia. A hely mind a mai napig szociális kísérlet, a földhasználat teljesen legális" - nyilatkozta az AP-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!