Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hippinegyedükért tüntetnek a dánok

2003.09.01. 14:26
Felszámolná Európa talán legismertebb hippikolóniáját a dán kormány. A koppenhágai Christianában luxusapartmanokat építenének a kannabiszárusító boltok helyére. A hippik tiltakoznak, az ország volt külügyminisztere támogatja őket harcukban.
Drága apartmantelepet építene a dán kormány Koppenhága híres, Christiana nevű hippinegyedében. A terv számos ellenzője a hétvégén hétezer fős demonstrációt tartott a világhírű hippikolónia megmentése érdekében - jelentette a BBC.

Jointtal a szájukban

A tüntetésen az ezerfős kolónia tagjai is részt vettek. A demonstráció vidám hangulatban telt el, nem egy tüntető a hatóságok szeme láttára fogyasztott például marihuánát - írja a BBC. A rendezvény szónokai szerint a kormányzat terve csak egy célt szolgál. "A kormány nem akarja, hogy a hétköznapi dánok is lássák, van más életforma is az övékén kívül" - nyilatkozta a Reutersnek Ebbe Kloevedal író.

Christiana nevét a hippiktől kapta, akik a hetvenes évek elején elfoglalták a pusztulófélben lévő XVIII. századi haditengerészeti kikötőt. A bentlakók küzdöttek a kannabisz legalizációjáért és elutasították a kormány számos tervét, többek között ez EU-csatlakozást is - írja a BBC.

Szociális kísérlet

A dán kormány 1987-ben "szociális kísérletként" ismerte el a hippitelep létjogosultságát. 1991-től hivatalosan is településsé nyilvánították, ennek fejében a bentlakók vállalták a helyi adók befizetését.

A heroint üldözik

Christianában szabadon árulják az amúgy Dániában tiltott marihuánát, a keménydrogok, mint például a heroin terjesztését azonban szigorúan tiltják.

A 2001-ben hatalomra került liberális-konzervatív koalíció azonban totális háborút hirdetett a drogok ellen - így gyakorlatilag Christianának is hadat üzent. A hippitelep utcáin rendszeressé válltak a razziák, a hatóságok házkutatásokat tartottak az utcán nyiltan kannabiszszámazékokat árusító helyeken.

A hippik komoly politikai támogatót is talátak maguknak. Kjeld Olesen szociáldemokrata politikus, aki a '"60-'70-es években a külügyi és a védelmi tárcát is vezette, részt vett a tüntetésen. "Christianának meg kell maradnia. A hely mind a mai napig szociális kísérlet, a földhasználat teljesen legális" - nyilatkozta az AP-nek.