Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tanúk állítják, hogy bin Laden életben van

MTI
2002.08.13. 06:50
Oszama bin Laden szemlátomást túlélte az afganisztáni Tora Bora tavaly december végén véghezvitt amerikai bombázását - írta a Newsweek legfrissebb számában, két afgán tanúra hivatkozva. Az egyik tanú, egy hegyivezető és valahai tálib azt állította, hogy tavaly december közepén a kelet-afganisztáni Tora Bora hegységből a délebbre, de szintén a pakisztáni határmelléken lévő Sahikot barlangokba kalauzolta az al-Kaida fejét és még 28 embert. Az út öt napig tartott lóháton. A másik tanú egy tálib katona volt, aki a pakisztáni Karacsiban keresett menedéket. A 26 éves Ali Mohamed azt mondta a Newsweeknek, hogy februárban Sahikotnál felismerte bin Ladent, aki egy amerikai offenzíva előtt szózatot intézett a harcosokhoz. "Legyetek rendesek egymáshoz, engedelmeskedjetek a főnökötöknek, gondoskodjatok a sebesültekről. Legyetek nyugodtak, Isten megjutalmaz benneteket az ítélet napján."

A Newsweek újra kritizálta az amerikai stratégákat, amiért Tora Boránál afgán kiegészítő csapatokat alkalmaztak a földi hadműveletekben, kímélve az amerikaiakat. Ezért menekülhetett el mintegy ezer al-Kaida harcos - vélte a magazin, amely szerint az amerikai felderítő szolgálatok feltételezik, hogy bin Laden életben van. A halála ugyanis intenzív elektronikus kommunikációt váltott volna ki a csoporton belül, szemben a jelenlegi csenddel.