Szilárda
-4 °C
3 °C

Csökkent az Izraelbe bevándorlók száma

MTI
2002.08.13. 21:48
Az év első felében a palesztin felkelésnek és a gazdasági visszaesésnek tulajdoníthatóan 27 százalékkal csökkent az Izraelbe bevándorlók száma. Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első hat hónapjában 15 ezren - azaz havonta 2 és fél ezren - érkeztek Izraelbe, szemben a tavalyi esztendő hasonló időszakának 20 500 bevándorlójával.

Leginkább a volt szovjet köztársaságokból érkezők száma csökkent: a tavalyi első fél év 15 500 bevándorlójához képest az idén eddig csak 8300-an választották új otthonuknak a zsidó államot. A volt szovjet területekről bevándorlók részaránya most pontosan 56 százalék. Az Európából érkezők részaránya 46 százalékos visszaesést mutat, ugyanakkor Franciaországból 33, míg Nagy-Britanniából 12 százalékkal többen érkeztek Izraelbe, mint tavaly ilyenkor. Ennek lehetséges magyarázata az, hogy a palesztinok elleni kemény izraeli fellépés miatt mindkét országban erősödött az antiszemitizmus.

Ugyancsak emelkedést mutat a súlyos gazdasági válságot átélő Argentína zsidó közösségéből érkezettek száma: idén eddig 2500, míg tavaly ilyenkor 687 argentin állampolgár költözött Izrael államba. Az Egyesült Államokból érkezők száma nagyjából azonos, 550 fő. A statisztikai hivatal szerint a bevándorlók átlagéletkora 29 esztendő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!