István, Vajk
19 °C
33 °C

A zimbabwei fehér farmerek elhagynák az országot

MTI
2002.08.14. 19:43
A zimbabwei fehér farmerek puhatolóznak az iránt, milyen gazdálkodási lehetőségek vannak a szomszédos országokban, miután Robert Mugabe elnök megerősítette, hogy az augusztus 8-i határidő lejárta és a retorziók elmaradása ellenére a fehér farmereknek át kell adniuk földjeiket, mivel a földreform továbbra is érvényben van, és végrehajtják.

Jenni Williams, a zimbabwei fehér farmerek újonnan alakult érdekvédő csoportjának, az Igazságot a Mezőgazdaságnak (JAG) szóvivője szerdán Hararéban elmondta: Botswanára, Mozambikra, Zambiára és Namíbiára tekintenek mint lehetséges földszerzési helyekre, mert a majdani visszatérés reményében közel akarnak maradni otthonukhoz.

A kormány júliusban módosította a földszerzésről szóló törvényt. A rendelkezés szerint a fehér földtulajdonosoknak abba kellett hagyniuk a gazdálkodást, és augusztus 8-ig el kell hagyniuk földbirtokukat, amelyet azután a hatóságok kiosztanak a föld nélküli fekete bőrűek között. A határidő lejártáig a mintegy 2900 farmercsalád 40 százaléka engedelmeskedett a felszólításnak, míg többségük még jelenleg is a rendelet felfüggesztésében bízik. Mugabe azonban egy hétfői beszédében megerősítette, hogy a "földreform" érvényben van.