Szilvia
5 °C
16 °C

A zimbabwei fehér farmerek elhagynák az országot

MTI
2002.08.14. 19:43
A zimbabwei fehér farmerek puhatolóznak az iránt, milyen gazdálkodási lehetőségek vannak a szomszédos országokban, miután Robert Mugabe elnök megerősítette, hogy az augusztus 8-i határidő lejárta és a retorziók elmaradása ellenére a fehér farmereknek át kell adniuk földjeiket, mivel a földreform továbbra is érvényben van, és végrehajtják.

Jenni Williams, a zimbabwei fehér farmerek újonnan alakult érdekvédő csoportjának, az Igazságot a Mezőgazdaságnak (JAG) szóvivője szerdán Hararéban elmondta: Botswanára, Mozambikra, Zambiára és Namíbiára tekintenek mint lehetséges földszerzési helyekre, mert a majdani visszatérés reményében közel akarnak maradni otthonukhoz.

A kormány júliusban módosította a földszerzésről szóló törvényt. A rendelkezés szerint a fehér földtulajdonosoknak abba kellett hagyniuk a gazdálkodást, és augusztus 8-ig el kell hagyniuk földbirtokukat, amelyet azután a hatóságok kiosztanak a föld nélküli fekete bőrűek között. A határidő lejártáig a mintegy 2900 farmercsalád 40 százaléka engedelmeskedett a felszólításnak, míg többségük még jelenleg is a rendelet felfüggesztésében bízik. Mugabe azonban egy hétfői beszédében megerősítette, hogy a "földreform" érvényben van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?