Aliz
6 °C
14 °C

Egy kivégzés miatt marad el Fox amerikai útja

MTI
2002.08.15. 09:48
Az amerikai Texas államban gyilkosságért szerdán kivégeztek egy 33 éves mexikói állampolgárt. Tiltakozásul emiatt Vicente Fox mexikói elnök elhalasztotta augusztus végére tervezett texasi üzleti útját és nem hivatalos találkozását az amerikai elnökkel, amit George Bush tudomásul vett. Javier Suarez Medina 1988-ban meggyilkolt egy dallasi titkosrendőrt, amiért halálra ítélték. A kivégzést szerdán végrehajtották a texasi Huntsville börtönében, annak ellenére, hogy 12 latin-amerikai és két európai ország - Spanyolország és Lengyelország - kegyelmet kért számára.

Mary Robinson, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden levélben kérte Colin Powell amerikai külügyminisztert, hogy vizsgálják felül a kivégzés elhatározását, mert szerinte nem tartották tiszteletben az elítélt konzuli jogait. Fox elnök, az Európai Unió elnöksége és több amerikai jogvédő szervezet közbenjárt Rick Perry texasi kormányzónál, hogy próbálja meg elérni a végrehajtás felfüggesztését. Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította az összes kegyelmi kérvényt - jelentették a hírügynökségek. A halálbüntetéseket nyilvántartó washingtoni központú intézet (DPIC) szerint 22 mexikói halálra ítéltre vár kivégzés az Egyesült Államokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?