Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország nem engedi be a dalai lámát

MTI
2002.08.18. 13:27
Az orosz rendőrség tíz buddhistát őrizetbe vett Moszkvában a hét végén, akik az ellen tiltakoztak, hogy az orosz külügyminisztérium nem engedélyezte Tibet vallási-szellemi vezetője, a dalai láma szeptemberre tervezett oroszországi látogatását. Mintegy harminc tüntető vonult a dalai láma arcképével és tiltakozó feliratokkal a külügyminisztérium épülete elé. A kopaszra borotvált fejű, sárga leplet viselő tiltakozók azt követelték, hogy az orosz hatóságok adjanak beutazási engedélyt a buddhista vezetőnek.

A dalai láma a tervek szerint Oroszország buddhista régióit, Burját- és Kalmükföldet, valamint Tuvát kereste volna fel. Meghívói az oroszországi buddhista közösségek és Kirszan Iljumzsinov kalmük elnök volt. Az orosz külügyminisztérium korábban még áldását adta a vizitre, hangsúlyozva, hogy az szigorúan vallási jellegű. Később azonban a dalai láma kíséretével problémák merültek fel, mivel helyt kaptak benne a tibeti emigráns kormány tagjai is, és az orosz-kínai kapcsolatokat elsődleges fontosságúként kezelő orosz külpolitika nem kívánt emiatt konfliktusba bocsátkozni Pekinggel.