Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltottak egy baszk nacionalista pártot

MTI
2002.08.26. 14:33
Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró hétfőn elrendelte az Egység (Batasuna) baszk nacionalista párt irodáinak három évre történő bezárását és vagyonának zárolását. A Baszkföld és Szabadság (ETA) terrorszervezet támogatásával gyanúsított párt nem tarthat nyilvános rendezvényeket vagy politikai nagygyűléseket, és nem indulhat a jövő májusban esedékes helyhatósági választásokon sem. A párt meglévő parlamenti képviselői ugyakkor kitölthetik mandátumukat. A fő terroristaellenes vizsgálóbíró egy 375-oldalas dokumentumban indokolta meg az ETA politikai szárnyának ideiglenes bezáratását. A Batasuna teljes körű betiltását a hétfői nap folyamán tárgyalja a parlament.

A Batasuna baszk nacionalista párt felszólította híveit, hogy az elkövetkező órákban országszerte foglalják el a párt helyiségeit, még mielőtt azok "fasiszták kezére" juthatnának. Az ETA terrorszervezet politikai szárnya közleményben kérte összes tisztségviselőjét, tagját és szimpatizánsát, hogy vonuljanak a párt agitációs központjainak számító úgynevezett népi kocsmákhoz Baszkföld és Navarra tartományokban.