Huba
17 °C
33 °C

Lehallgatási botrány Oroszországban

MTI
2002.09.04. 20:47
Borisz Nyemcov orosz politikus, a liberális Jobboldali Erők Szövetségének vezetője az ügyészi szervekhez kíván fordulni, mivel gyanúja szerint lehallgatták telefonját a törvényhozás alsóháza, az állami duma épületében.

A volt miniszterelnök-helyettes elképzelhetetlennek tartja, hogy más úton megszerezhették volna annak a beszélgetésnek a szövegét, amelyet a napokban folytatott a fehérorosz ellenzék egyik képviselőjével. A beszélgetést kedden közölte a Szovjetszkaja Rosszija című szélsobaloldali hetilap, politikai fegyverként a Vlagyimir Putyin orosz elnök által javasolt orosz-fehérorosz egyesülés ellen.

Nyemcov közlése szerint az egyebek mellett Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt élesen bíráló beszélgetés szinte szó szerint úgy hangzott el, ahogy a lap lehozta. A Szovjetszkaja Rosszija azzal védekezett, hogy a hasonló elvű Zavtra című újságtól kapták a hangkazettát, amelyet egy ügynök-külsejű férfi kínált eladásra. Állításuk szerint az ismeretlen több, vezető orosz politikusról rendelkezett felvétellel.