Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rumsfeld már tavaly lecsapott volna Bagdadra

MTI
2002.09.05. 06:00
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már a tavaly szeptember 11-i terrortámadásokat követő órákban egy Irak elleni támadás terveinek előkészítésére szólította fel tanácsadóit. A CBS amerikai tv-csatorna számolt be erről szerdán, Rumsfeld közeli - meg nem nevezett - munkatársaira hivatkozva. A tudósítás szerint az amerikai védelmi miniszter a kizárólag Oszama bin Landen terrorhálózatára utaló hírszerzési értesüléseket elegendőnek tartotta nem csak az al-Kaida elleni támadásra, hanem az Irak elleni csapás igazolására is.

Victoria Clarke, az amerikai védelmi miniszter szóvivője az AP hírügynökségnek nyilatkozva jóval visszafogottabban - de határozott cáfolat nélkül - adta vissza Rumsfeld akkori állásfoglalásait. Elismerte viszont, hogy tavaly szeptember 11-én nem volt egész nap mellette a Pentagonban lévő központi parancsnokságon. A szóvivő szerint a védelmi miniszter aznap bizalmasan felvetette a katonai ero alkalmazásának lehetőségét nem csak az al-Kaida terrorhálózat, hanem a terrorizmust támogató országok ellen is, s ehhez kért további információkat: annak elemzését, milyen bizonyítékokra van szüksége az Egyesült Államoknak a katonai válasz indoklására, s milyen katonai akciókra van lehetőség. Clarke emlékezete szerint Rumsfeld azonban nem említette név szerint Irakot.