Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Több mint száz halott a kolumbiai összecsapásokban

MTI
2002.09.05. 20:58
A kolumbiai légierő közlése szerint a hadsereg megölte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) több mint száz harcosát az ország keleti részén fekvő La Uribe közelében, amely hagyományosan a gerillák egyik bázisának számít.

Edgar Lesmes tábornok, a légierő parancsnokhelyettese elmondta, hogy a hadsereg nagyszabású offenzívát indított az elmúlt napokban a FARC egyik vezetoje, Henry Castellanos ellen a Duda folyó völgyében, La Uribétol 20 kilométerre. Lesmes az AFP szerint azt állítja, hogy az akció során felfedezték a "Romana" néven ismert Castellanos táborát is.

Közben kolumbiai emberbaráti segélyszervezetek képviselői arról számoltak be, hogy szélsőjobboldali félkatonai alakulatok megöltek 12 parasztot, és támadásuk elől mintegy ezer embernek el kellett menekülnie az észak-nyugati, Venezuelával határos La Guajira megyében.

Ezen a területen, ahol egy hatalmas, amerikai érdekeltségu szénbánya is található, szintén működnek a szélsőbaloldali FARC és a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) egységei, s harcban állnak a szélsőjobboldali erőkkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!