Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erőszakos utcai tüntetések Santiagóban

MTI
2002.09.09. 08:34
Erőszakos cselekményekbe torkolló tüntetések zajlottak le vasárnap Chile fővárosában, Santiagóban az Augusto Pinochet tábornok által 1973. szeptemberében végrehajtott katonai puccs közelgő 29. évfordulójára emlékezve. Az emberi jogi csoportok által szervezett, békésnek induló tüntetések végén fiatalok csoportjai összecsaptak a megmozdulások rendjére ügyelő karhatalommal; 23 személyt őrizetbe vettek.

Pinochet - Washington segítségével - 1973. szeptember 11-én döntötte meg a megválasztott szocialista elnök, Salvador Allende hatalmát, és a chilei állam csak 1990-ben került ismét polgári irányítás alá. Noha a katonai diktatúra évei alatt több ezer baloldali érzelmű, illetve diktatúraellenes embert megkínoztak, és legalább 1200 ember nyomtalanul eltűnt, Pinochetnek sikerült kivonnia magát a felelősségre vonás alól.