Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémbotrány Csehországban

Népszabadság
2002.09.10. 06:26
Jaroslav Tvrdík prágai védelmi miniszter feljelentette Andor Sandort, a cseh katonai titkosszolgálatok néhány hete menesztett főnökét és helyettesét, Miroslav Kvasnákot, akit azonnal hazarendeltek Indiából, ahol mindössze néhány hétig volt a nagykövetség katonai attaséja - adta hírül a Právo hétfői száma.

A döntés indokául mindössze annyit közölt, hogy a két személy nem teljesített fontos parancsokat. Sandort júliusban váltották le a katonai hírszerzés éléről, amikor kiderült, hogy Tvrdík parancsa ellenére sem menesztette Karel Srbát - aki Jan Kavan cseh exkülügyminiszter kabinetfőnöke volt, és aki bérgyilkost fogadott a korrupciós ügyeit leleplező újságírónő megölésére - a hírszerzés kötelékéből. A Právo úgy tudja, hogy a cseh katonai titkosszolgálatoktól szigorúan bizalmas adatok szivárogtak ki. Emiatt több hírszerzőt már hazarendeltek külföldről, mert jelenlegi lakhelyükön veszélyben forgott az életük.

A hadsereg vezetése azonnali intézkedéseket foganatosított attól tartva, hogy számos külföldi, elsősorban arab, de más nemzetiségű polgár is lelepleződhet. Vladimír Spidla kormányfő a Nova kereskedelmi tévé vitaműsorában megerősítette, hogy a cseh katonai titkosszolgálatoknál megszüntették, illetve teljesen átszervezik a hálózat jelentős részét, és a külföldön ténykedő felderítők jelentős részét lecserélik.