Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kémbotrány Csehországban

Népszabadság
2002.09.10. 06:26
Jaroslav Tvrdík prágai védelmi miniszter feljelentette Andor Sandort, a cseh katonai titkosszolgálatok néhány hete menesztett főnökét és helyettesét, Miroslav Kvasnákot, akit azonnal hazarendeltek Indiából, ahol mindössze néhány hétig volt a nagykövetség katonai attaséja - adta hírül a Právo hétfői száma.

A döntés indokául mindössze annyit közölt, hogy a két személy nem teljesített fontos parancsokat. Sandort júliusban váltották le a katonai hírszerzés éléről, amikor kiderült, hogy Tvrdík parancsa ellenére sem menesztette Karel Srbát - aki Jan Kavan cseh exkülügyminiszter kabinetfőnöke volt, és aki bérgyilkost fogadott a korrupciós ügyeit leleplező újságírónő megölésére - a hírszerzés kötelékéből. A Právo úgy tudja, hogy a cseh katonai titkosszolgálatoktól szigorúan bizalmas adatok szivárogtak ki. Emiatt több hírszerzőt már hazarendeltek külföldről, mert jelenlegi lakhelyükön veszélyben forgott az életük.

A hadsereg vezetése azonnali intézkedéseket foganatosított attól tartva, hogy számos külföldi, elsősorban arab, de más nemzetiségű polgár is lelepleződhet. Vladimír Spidla kormányfő a Nova kereskedelmi tévé vitaműsorában megerősítette, hogy a cseh katonai titkosszolgálatoknál megszüntették, illetve teljesen átszervezik a hálózat jelentős részét, és a külföldön ténykedő felderítők jelentős részét lecserélik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!