Aliz
6 °C
14 °C

Chilében őrizetbe vettek ötszáz embert az államcsíny évfordulóján

MTI
2002.09.12. 19:15
A chilei rendőrség 505 személyt őrizetbe vett azt követően, hogy országszerte heves tüntetésekkel emlékeztek meg a chileiek Augusto Pinochet tábornok 29 évvel ezelőtti államcsínyéről. Mint a chilei hatóságok közölték, a - helyi idő szerint szerdán lezajlott - tömeges megmozdulások során csak a fővárosban, Santiagóban 445 személyt állítottak elő. A tüntetések során tömegoszlatás közben 14 rendőr megsérült, közülük négyen lőtt sebeket kaptak.

Chilében hivatalos megemlékezéseket is tartottak az 1973. szeptember 11-én végrehajtott katonai puccs áldozataira, illetve az azt követő Pinochet-korszak alatt megkínzott, meggyilkolt mintegy 3000 emberre. A spontán felvonulásokat a rendőrség szétoszlatta. A leghevesebb megmozdulásra Santiago egyik főutcáján, a Bernardo O,Higgins sugárúton került sor, ahol a Chilei Kommunista Párt és több emberjogi szervezet felhívására tüntettek az emberek. Az elnöki palota kápolnájában az áldozatok emlékére tartott istentiszteleten - két évvel ezelőtti hatalomra jutása óta első ízben - Ricardo Lagos chilei elnök is részt vett. Az AFP jelentése szerint az államfő azt hangoztatta, hogy nemzeti megbékélésre, az emberjogi perek igazságos lezárására törekszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?