Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kucsma nem kíván lemondani

MTI
2002.09.13. 15:30
Leonyid Kucsma ukrán elnök kijelentette: mandátumának 2004-es lejárta előtt nem kíván posztjáról leköszönni. Az ellenzék hétfőre, Georgij Gongadze meggyilkolt újságíró eltunésének 2. évfordulójára nagyszabású megmozdulásokat tervez országszerte, amelyeken követelik az újságíró "eltávolításában" általuk bűnrészesnek tartott államfő távozását és előrehozott választások kiírását.

Az FBI februárban hitelesnek találta azokat a felvételeket, amelyek Leonyid Kucsma ukrán elnök bűnösségét bizonyíthatják Goergij Gongadze internetes újságíró meggyilkoltatásával kapcsolatban. A felvételeket 2000 őszén egy volt biztonsági tiszt készítette egy az elnök irodájában elrejtett digitális diktafonnal, s amelynek alapján az ellenzék az internetes újságíró "eltávolításának" megrendelésével, korrupcióval és választási csalással vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt.

Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találták meg savval leöntött, feldarabolt holttestét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!