Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zimbabwe: erősödő nyomás a fehér farmereken

Inforádió
2002.09.13. 16:33
Az eddiginél jóval súlyosabb pénzbüntetést kell fizetniük a jövőben azoknak a zimbabwei fehér farmereknek, akik nem hajlandók eleget tenni a kormány utasításainak és nem hagyják el földjeiket. A pénteken közzétett, de a parlament által még jóvá nem hagyott rendelet szerint azok farmerek, akik vonakodnak végrehajtani a birtokaik elhagyását előíró határozatokat, a jövőben 1800 dollárnak megfelelő összegű bírságot kell kifizetniük a mostanáig érvényben lévő 363 dollárral egyenértékű összeggel szemben. Ugyancsak pénteken hozták nyilvánosságra azt a rendeletet, amelynek értelmében 90 napról hét napra csökken az a haladék, amelyet azoknak a farmereknek adnak földjük elhagyására, akik törvénytelennek tartják a birtokuk kiürítésére vonatkozó határozatot.

Zimbabwéban júliusban módosították a földhöz jutásról szóló törvényt. Ennek értelmében a fehér farmereknek augusztus 8-ig el kellett volna hagyniuk földjeiket, de ez még nem történt meg mindenhol. A földreform értelmében a 4000 fehér farmer földjét kisajátítják és föld nélküli feketéknek adják át azokat. A zimbabwei hatóságok eddig több száz olyan fehér farmert tartóztattak le, akik szembeszegültek a kisajátítások ellen. Mozambik jelezte, hogy befogadja az elűzött farmereket.