Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bocsánatot kért Izraeltől az olasz kormányfő-helyettes

MR
2002.09.13. 16:47
Bocsánatkéréssel fordult Izraelhez az olasz jobboldal kormányfô-helyettese. Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetség elnöke az olasz nép nevében kért bocsánatot a '38-as faji törvények életbe lépése után történtekért. A Háárec izraeli napilapnak adott interjúban Fini kijelentette: mint olasz és mint jobboldali politikus felelôséget érez a zsidókat ért tragédiáért. A posztfasiszta múlttól megszabadulni akaró Nemzeti Szövetség elnöke kijelentette, pártjában nincsen helye az antiszemitizmusnak, aki nem ismeri el a holokausztot, azonnal távozhat a Nemzeti Szövetség soraiból.

Fini hozzátette: ma Olaszországban a zsidó közösséget nem fenyegeti veszély. A kormányfô-helyettes az interjúban módosította tíz évvel ezelôtti nézeteit, amikor még nagy államférfinak nevezte Mussolinit. Most úgy fogalmazott: aki a demokráciában hisz, a történelem ítéletére bízza a fasiszta vezetôt. Az olasz zsidó közösség értékesnek nevezte Fini szavait, és megerôsítette a jobboldali politikus izraeli meghívását. Fini sokáig nem kívánt személy volt Izraelben.