Piroska
3 °C
4 °C

EU-összefogás a kábítószer ellen

euractiv.hu
2002.09.17. 10:21
A rendőrség és az éjszakai lokálok tulajdonosainak együttműködésére, hatékonyabb információ cserére és az illegális laboratóriumok elleni rajtaütésekre van szükség, hogy az esctasy-hoz hasonló kábítószerek termelését és fogyasztását csökkentsék Nyugat-Európában. David Blunkett brit belügyminiszter szerint elodázhatatlan egy átfogó, európai szinten egységes politika kialakítása is.

A brit politikus az afgán ópium-probléma kérdését is az EU elé viszi - az európai heroin 90 százaléka ugyanis Afganisztánból származik. Az EU az illegális kábítószer-kereskedelem és -csempészet ellen más országokkal, térségekkel közösen lép fel - ezek közé sorolható a Karib szigetvilág, Latin Amerika, Közép- és Kelet-Európa, Oroszország, a földközi-tengeri országok csoportja és az Amerikai Egyesült Államok.

Angliában és Walesben az ecstasy-fogyasztás okozta halálesetek száma tavaly megduplázódott. Szakértők szerint az aggasztó folyamatok oka az ecstasy árának csökkenése, a kábítószer keményebb változatainak elterjedése, az egyre fiatalabb fogyasztók számának növekedése - véli a Londoni Kábítószerfüggőség Kutatóközpont tanulmánya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!