Árpád
-2 °C
3 °C

Irak a szankciók megszüntetését sürgeti

MTI
2002.09.17. 15:57
Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes kedden kifejezte azt a reményét, hogy az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérése az országba a lehető legrövidebb időn belül maga után vonja az Irak elleni gazdasági szankciók feloldását és az Irak körüli helyzet normalizálását. Aziz egy Irakkal kapcsolatos nemzetközi tanácskozáson beszélt kedden Bagdadban.

Ha az ENSZ fegyverzetellenőrei tisztességes szándékkal és az igazság kiderítése iránti elkötelezettséggel érkeznek, akkor jöjjenek, hogy minél hamarabb elérjék céljukat - mondta Tárik Aziz. A világszervezet ellenőrző csoportjának visszatérése megszünteti az Irak elleni katonai akció jogi alapjait - tette hozzá. Tárik Aziz cáfolta az amerikai és a brit kormány részéről elhangzott kijelentéseket, amelyek taktikai lépésnek minősítették az ellenőrök visszatértére lehetőséget adó bagdadi döntést. Ha azonban az amerikaiak eddig kifogásként hangoztatták az iraki fegyverkezési programmal kapcsolatos aggodalmaikat, akkor találnak majd új kifogásokat az Irak-ellenes katonai akcióra - vélekedett a vezető iraki politikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?