Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A baszkföldi kormány vádat emelt egy vizsgálóbíró ellen

MTI
2002.09.17. 16:07
A spanyolországi Baszkföld autonóm kormányzata vádat emelt a spanyol legfelsőbb bíróságon Baltasar Garzón vizsgálóbíró ellen az Egység (Batasuna) baszk szeparatista párt ideiglenes betiltása miatt.

A vitoriai kormány részrehajló jogalkalmazással és hatáskörének túllépésével vádolja a vizsgálóbírót - közölte Josu Jon Imaz kormányszóvivő. Garzón azért nyilvánította - egyelőre három évre - törvénytelennek a pártot, mert a baszkföld függetlenségéért terrorista módszerekkel küzdő Baszk Haza és Szabadság (ETA) szervezet eszközét látta benne. A múlt héten azzal, hogy betiltotta Batasuna híveinek Bilbalóban tervezett tömeggyűlését, beavatkozott a baszk kormány illetékességébe, és megsértette a véleménynyilvánításra és a gyülekezési szabadságra vonatkozó alapjogokat - mondta Imaz.

A baszkföldi parlament is Garzón ellen fordult: nem volt hajlandó feloszlatni a betiltott Batasuna frakcióját, mivel - mint a testület elnöke közölte - a Garzón részéről kimondott tilalom a parlamentre nem vonatkozik.