Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svédországban a Zöldek pártja lehet a mérleg nyelve

MTI
2002.09.18. 17:27
A svéd Zöldek pártja, amely nyílt ellenfele az Európai Uniónak, szerdán értésre adta: nem biztos, hogy a választásokat nyerő szociáldemokraták fogják megalakítani az ország új kormányát. A Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt (SAP) a legjelentősebb erőként került ki a vasárnapi parlamenti választásból. Szövetségesével, a Baloldali Párttal (VP) együtt összesen 174 hellyel rendelkezik a törvényhozásban - ez azonban eggyel kevesebb az abszolút többségnél. A kormányalakításhoz a SAP ezért rá van utalva a Zöld Környezetvédő Párt (MPG) segítségére.

Utóbbi párt egyik befolyásos hangadója azonban egy szerdai újságcikkben fölvetette, hogy a Zöldek esetleg a Centrumpárttal (CP) és a liberális Néppárttal lépnének koalícióra. Per Gahrton, az Európai Parlament képviselője az Expressen című napilap hasábjain közölt írásában kifejtette: távolról sem bizonyos, hogy Göran Persson miniszterelnök (SAP) hivatalban maradhat. "Mi a liberálisokkal is képesek vagyunk kormányt alakítani" - fogalmazott Gahrton. Mint a Reuters írta, a Centrum, a Néppárt és a környezetvédők összefogása 87 mandátumot mondhatna magáénak a riksdagban. A kereszténydemokraták és a szélsőjobb támogatásával - ez a két párt mindenre hajlandó, hogy megbuktassa a baloldali kormányt - összesen 175 mandátumuk volna, vagyis ennek a felállásnak meglenne a (hajszálvékony) abszolút többsége.