Auguszta
-7 °C
0 °C

Képviselők szállták meg az ukrán tévét

MTI
2002.09.24. 00:02
Ukrán ellenzéki vezetők hétfő este elfoglalták az állami televízió 1. csatornájának stúdióját és megakadályozták az esti hírműsor sugárzását.

A képviselők negyedórával a hírműsor kezdete előtt érkeztek meg a stúdióba, beálltak a műsorvezető háta mögé, és közölték, hogy az ukrán néphez kívánnak szólni. A híradó ezt követően nem került adásba, mivel a képviselők nem tudtak bejutni abba a helyiségbe, ahol a sugárzáshoz szükséges berendezések találhatók.

A stúdióban mintegy negyvenen tartózkodtak, közöttük tíz parlamenti képviselő: Alekszander Moroz a szocialista párt, Petro Szimonyenko a kommunista párt, illetve Julija Tyimosenko a róla elnevezett jobboldali pártszövetség elnöke, és mások. Igor Sztorozsuk, a tévétársaság igazgatója igyekezett rábeszélni a képviselőket, hogy hagyják el a stúdiót. A helyszínen rendőrök is tartózkodtak, de az Interfax jelentése szerint nem került sor erőszakra.

A képviselők mintegy két óra elteltével hagyták el a stúdiót. Távozáskor Julija Tyimosenko közölte: a tévé igazgatója megígérte, hogy szerdán műsoridőt kapnak a csatornán. Szimonyenko szerint viszont csak arra kaptak ígéretet, hogy megvitatják velük a műsoridő rendelkezésre bocsátásának lehetőségét.

Az ellenzék kedd délelőttre nagyszabású tiltakozó megmozdulást szervez a fővárosban, egy korábbi rendőrségi akció elleni tiltakozásul, amikor lebontották a Leonyid Kucsma elnök lemondását és előrehozott elnökválasztást követelő tüntetők elnöki hivatal közelében felvert sátrait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!