Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ukránok többsége a totalitárius államot is elfogadja

MTI
2002.09.26. 18:09
A ukrán lakosság 57 százaléka kész lenne akár totalitárius államban is élni magas életszínvonal mellett, s csak 14,8 százalékuk választaná a demokratikus államot alacsonyabb életszínvonallal. A Razumkov központ felmérése szerint a megkérdezettek csupán 7,4 százaléka tartja magát gazdának a saját országában. Andrij Bicsenko, a központ szociológiai osztály igazgatója csütörtökön egy kijevi kerekasztal-beszélgetésen elmondta: elsődleges szempontjaik kialakításakor a megkérdezett ukrajnai lakosokat alapvetően az élet anyagi oldala érdekli.

A megkérdezettek mintegy fele (48,5 százaléka) nem hiszi, hogy az intenzív társadalmi tevékenység bármit is megváltoztathatna Ukrajnában. Éppen ezért a megkérdezettek mindössze 4,7 százaléka válaszolta, hogy vonzzák a társadalmi tevékenységek. A többiek közül 53 százalék szerint nincs ilyesmire szükség, legfeljebb akkor, ha életüket vagy hozzátartozóik életét veszély fenyegetné. Arra a kérdésre, mit értenek társadalmi tevékenység alatt, a válaszadók elsősorban a politikai tevékenységet, a hatalom befolyásolását említették, ez után a különböző szakmai érdeklődést kielégítő klubokban és a "kalákákat" a hétvégi telkeken.