Judit
2 °C
7 °C

Nem-Európa szerveződik?

2002.09.27. 13:48
Az ellentmondásos megítélésű máltai politikus, a 86 éves Don Mintoff egy új, EU-csatlakozás-ellenes mozgalmat indított "Front Maltin Inqumu" néven. Az egyesület célja a folyamatos fellépés az ország EU csatlakozási tárgyalásai ellen, s figyelmeztetni a csatlakozásban rejlő veszélyekre a "gyanútlan máltai polgárokat". Az idős politikus bírálja a kormányt, amiért az alternatíva nélküli útként tünteti fel az EU-csatlakozást. - Akkor a kormány miért ajánl népszavazást, ha nincs alternatíva? És hogyan mondhatja azt Málta kormánya, hogy országunk semlegessége biztosított, amikor senki sem tudja, merre tart Európa? - teszi fel a kérdést.

Mintoff, aki 1998-ban előrehozott választásokat provokált ki, fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy mozgalma nem politikai párt, és nem is kívánja megosztani a létező politikai csoportosulásokat. A kezdeményezéshez egy másik volt miniszterelnök is csatlakozott, Karmenu Mifsud Bonnici, aki a Nemzeti Függetlenség Kampány nevű, ugyancsak EU-ellenes szervezet vezetője volt. Lettország fővárosában katonai egyenruhák és játékfegyverek voltak a kellékei egy EU- és NATO-tagság-ellenes tömegtüntetésnek. A megmozdulást egy kis párt, a Szociáldemokrata Jólét pártja rendezte Rigában. A demonstráció apropóját az október 5-én tartandó általános választások szolgáltatták, amelyen - megfigyelők szerint - a nagyobb, EU-barát pártok jó szereplése várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?