Aliz
6 °C
14 °C

Korrupciós botrány Írországban a népszavazás előtt

MTI
2002.09.27. 20:12
Komoly nehézségekbe ütközhet a nizzai szerződés ratifikálásának ügyében második referendumra készülődő Bertie Ahern ír kormányfő népszavazási kampánya. Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott bírói vizsgálati jelentés ugyanis korrupciós ügyek miatt elmarasztalta Ray Burke-t, az ír jobbközép kormánykoalíció volt külügyminiszterét. Az öt éve folyó vizsgálat megállapította, hogy Burke 200 ezer ír fontra rúgó megvesztegetési pénzeket fogadott el több mint 25 éves politikai karrierje alatt.

c A korrupciós ügyről Dublinban közzétett hivatalos jelentés egyben megállapította azt is, hogy P.J. Mara, a Fianna Fáil veterán politikusa, a nizzai szerződésről októberben megtartandó újabb írországi népszavazás kampányának egyik irányítója nem működött együtt a vizsgálattal. A vizsgálat eredményének közzététele a lehető legrosszabbkor jött Bertie Ahern kormányának. Írországban október 19-én rendezik a második népszavazást az Európai Unió keleti bővítését szabályozó nizzai szerződésről. A tavalyi referendumom az írek - nagyon alacsony részvételi arány mellett - nemet mondtak a szerződésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?