Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Szerbiában megkezdődött a köztársasági elnökválasztás

MTI
2002.09.29. 10:02
Szerbiában vasárnap reggel megkezdődött a köztársasági elnökválasztás. A felmérések azt mutatják, a 11 jelölt közül ketten esélyesek: Vojiszlav Kostunica szövetségi elnök és Miroljub Labusz, a szövetségi miniszterelnök-helyettes.

Koszovó szerb lakta településein is lesz szavazás, a választói névjegyzékben pedig szerepel az adott közigazgatási egység területén élő nem szerb nemzetiségű lakosok neve is. A nemzetközi védnökség alatt álló tartományban közel 108 ezren adhatják le voksukat 268 szavazóhelyiségben.

A szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet képviselői kísérik figyelemmel.

A jelenlegi választáson, amely a többpártrendszer 1990-es bevezetése óta a negyedik, 6,55 millió szavazópolgár adhatja le voksát. A szavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok legalább ötven százaléka adta le voksát. Ez érvényes mindkét választási fordulóra. A CESID azt ígérte, hogy éjfél előtt közzéteszi az első nem hivatalos eredményeket. A törvény szerint a köztársasági választási bizottságnak legkésőbb a szavazóhelyiségek zárása után 96 órával - csütörtök este - nyilvánosságra kell hoznia a hivatalos végeredményt.

A jelenlegi köztársasági elnököt, Milan Milutinovicot 1997. december 7-én választották meg elnöknek. Mandátuma hivatalosan 2003. január 5-ig tart. Milutinovicot háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!