Valér
-2 °C
0 °C

Érvényes a szerbiai elnökválasztás

MTI
2002.09.29. 21:08
Szerbiában érvényes volt a vasárnapi elnökválasztás: egy órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt már a szavazópolgárok 52,2 százaléka járult az urnákhoz. A szavazóhelyiségeket 20 órakor bezárták. A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet becslése szerint a szavazási részvétel közel 58 százalékos volt. A választásokat megfigyelő CESID szerint a szavazáskor nem történtek visszaélések és olyan szabálytalanságok, amelyek érdemben befolyásolnák a végleges eredményt.

Ezzel szemben a jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a kampánycsend súlyos megsértésével vádolta vasárnap a szerb kormányt, azt vetve a szemére, hogy az elmúlt két napban is folytatta a Büszkék Szerbiára elnevezésű "propagandahadjáratát" (a köztársasági kabinet által indított kampány ellensúlyozni hivatott az elnökválasztási hadjárat kormányt bíráló hangvételét).

Közvélemény-kutatások szerint valószínűleg Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus között dől el a verseny a választások második fordulójában, ha az első körben senki sem szerzi meg a szavazatok legalább ötven százalékát. A szavazást az Európai Biztonsági és Együttmuködési Szervezet (EBESZ) és a CESID képviselői kísérték figyelemmel. Az első nem hivatalos végeredmények éjfél előtt várhatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!