Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elefántcsontpart: háború a kakaóért

Népszabadság
2002.09.30. 06:49
A polgárháborús káosz felé sodródik Elefántcsontpart, amely Nyugat-Afrika ígéretesen fejlődő államából az 1999-es katonai puccs óta a régió egyik bizonytalansági tényezője lett. A Laurent Gbagbo elnök ellen szeptember 19-én kitört lázadás hatásai messze túlmutatnak a fekete kontinensen, miután Elefántcsontpart a világ első számú kakaótermelője. Az eddig legalább 300 halálos áldozatot követelő harcok nyomán a londoni árutőzsdén a kakaó ára másfél évtizede nem tapasztalt mértékben kezdett emelkedni.

A térség tizenöt államát tömörítő szervezet, a Cedeao a ghánai Accrában tart rendkívüli csúcsot, amelynek napirendjén egy három-négyezer fős, a szemben álló feleket szétválasztó haderő kiküldése is szerepel. A békefenntartó egység az egykori gyarmattartó Franciaország támogatását is bírja. A lázadás hátterében a 16 millió lakosú Elefántcsontpartot megosztó mély etnikai-vallási ellentétek húzódnak meg. Gbagbo a déli keresztény törzsek képviselője, míg fő politikai ellenfelei - köztük francia követségre menekült exkormányfő, Alassane Ouattara - az északi muzulmán országrészből származnak.