Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az AIDS gyorsuló terjedését prognosztizálja a CIA

MTI
2002.10.01. 17:00
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelentése szerint 2010-ig gyorsuló ütemben fog terjedni az AIDS a Föld öt legnépesebb országában, és így az egész világon nyolcvan millióval emelkedik a szerzett immunhiányban szenvedők száma. "A HIV/AIDS következő hulláma" című elemzés szerint a betegség terjedése Nigériában, Etiópiában, Oroszországban, Indiában és Kínában fog felgyorsulni, ahol a világ népességének több mint 40 százaléka él.

A fenti országokban jelenleg 14-23 millióra becsülik az AIDS-betegek számát. A növekedés ezekben az országokban nagyobb lesz, mint Afrika középső és déli részén, ahol jelenleg a legelterjedtebb a betegség. Mind az öt ország "stratégiai jelentőségű" az Egyesült Államok számára, és jelentős nemzetközi vagy regionális tényező áll a tanulmányban. A CIA prognózisa 15-20 millióval haladja meg az ENSZ AIDS-ellenes szervezetének (UNAIDS) előrejelzését.