Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre több palesztin híve a békés intifádának

MTI
2002.10.01. 20:20
Egyre több palesztinnak van elege az erőszakból, és azt szeretné, ha az intifáda békésen folytatódna. Az erőszakmentes intifádát támogatja több magas rangú palesztin vezető is. Közöttük van Mahmud Abbasz, Jasszer Arafat jobbkeze, akit a palesztin elnök egyik lehetséges utódjának tartanak. Abbasz, aki szerdán Moszkvába készül, hogy tájékozódjék a Saron izraeli miniszterelnök ottani tárgyalásairól, már több ízben kifejtette: a palesztinok legnagyobb tévedése az volt, amikor fegyvert kezdtek használni a palesztin felkelés során.

Sajtójelentések szerint a palesztin vezető úgy vélekedett, hogy a palesztinok szemtől szembe nem tudják felvenni a harcot az izraeli hadsereggel. Ezért sokkal jobb megoldás lenne, ha az intifáda békés keretek között, népi mozgalomként folytatódna. Ez kifejezné a tömegek akaratát - idézi az AFP. Az intifáda második évfordulója alkalmából a Nemzeti és Iszlám Erők szövetsége, amely 2000 szeptemberében tizenhárom palesztin mozgalom összefogásából alakult, felszólította a palesztinokat, hogy felkelésüket folytassák ismét népi mozgalom keretében.