Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ elnöke ötvenmilliárd dollárt kér a gazdagoktól

MTI
2002.10.02. 16:55
Évente 50 milliárd dollárt kér a gazdag országoktól az ENSZ főtitkára azoknak a szegénységcsökkentő és oktatás-fejlesztési céloknak a - szerinte veszélyben lévő - teljesítésére, amelyekről 2000-ben, a millenniumi csúcstalálkozón döntöttek a világ vezető politikusai. Kofi Annan, első ízben megvonva az azóta eltelt időszak teljesítési mérlegét, szerdai világkampány-indítójában azt mondta: ha a dolgok a jelenlegi ütemben haladnak, az elhatározott célok zöméből nem fog megvalósulni semmi.

A legfeljebb napi egy dollárból - vagyis a hivatalos meghatározás szerint szélsőséges nyomorban - élők arányát Kelet-Ázsiában sikerült ugyan felére - 28 százalékról 14 százalékra - csökkenteni az elmúlt tíz évben, Dél-Ázsiában azonban, ahol a világ szegényeinek csaknem a fele lakik, a korábbi 44 százalékról csak mérsékelten, 37 százalékra, Afrikában pedig 48 százalékról mindössze egy százalékponttal 47 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nem jut napi 1 dollárnál több megélhetésre - mondta az ENSZ főtitkára.