Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémkedéssel vádolja társait egy volt fegyverzetellenőr

MTI
2002.10.04. 06:48
Saját országuk javára kémkedett néhány Irakban szolgáló ENSZ fegyverzetellenőr - állította Ake Sellstrom, aki maga is ellenőrként tevékenykedett Irakban a kilencvenes évek közepén. "Volt néhány olyan epizód, amely szemet szúrt furcsaságával. A csapat egyik tagja túl sok fénymásolatot készített a dokumentumokról. S akadtak még olyan ellenőrök is, aki az éjszaka közepén keresték fel sürgősen nagykövetségeiket, noha ez elvben nem volt megengedve számukra" - közölte Sellstrom, aki az amerikai Scott Ritter irányítása mellett tevékenykedett Husszein országában. Rittert az irakiak több ízben is kémkedéssel vádoltak. Sellstrom szerint előfordult, hogy az amerikai gépek alig egy héttel a fegyverzetellenőrök látogatása után bombáztak bizonyos iraki katonai célpontokat.
Irak a héten megállapodott Hans Blixszel, a fegyverzetellenőrök vezetőjével az ellenőrzések felújításáról. Az ellenőrök várhatóan csak egy újabb BT-határozat elfogadása után térnek csak vissza Irakba.