Aliz
6 °C
14 °C

Chile nem adja ki Pinochetet Argentínának sem

MTI
2002.10.08. 06:47
A santiagói fellebbviteli bíróság elutasította azt az argentin kérelmet, miszerint oldják fel Augusto Pinochet volt chilei államfő mentelmi jogát a Carlos Prats chilei tábornok meggyilkolásának ügyében folyó eljárásban. Carlos Prats tábornokot és feleségét, Sofia Cuthbertet 1974. szeptember 30-án ölték meg Buenos Airesben. Az Argentínában és Chilében folytatott vizsgálatokból kiderült, hogy Pinochet titkosszolgálatának ügynökei helyeztek el azt a pokolgépet a tábornok autójában, amelynek robbanása végzett a házaspárral. Az ügyben eljáró Maria Servini de Cubria argentin bírónő emiatt kérte a chilei hatóságoktól Pinochet mentelmi jogának feloldását. A santiagói fellebbviteli bíróság 16:5 arányban úgy döntött, hogy elutasítja az argentin kérelmet. A döntést a chilei legfelsőbb bíróság 2002. július 1-jei határozatára alapozták. A legfelsőbb bíróság akkor lezárta a volt diktátor ellen - a "halálkaraván" elnevezésű katonai különítmény által 1973-ben elkövetett gyilkosságok és emberrablások miatt - kezdeményezett eljárást arra hivatkozva, hogy a 86 esztendős Pinocheten a tébolyodottság jelei mutatkoznak, így sem szellemileg, sem testileg nincs olyan állapotban, hogy részt vehetne saját tárgyalásán.

Carlos Prats tábornok a chilei hadsereg szárazföldi csapatainak főparancsnoka volt. A szocialista Salvador Allende államfő rendszerét megbuktató katonai puccs után Pinochet leváltotta Prats tábornokot, aki családjával együtt Argentínába menekült ezután. Az ellene halálos merényletet elkövető egyik ügynököt, Enrique Arancibia Clavelt 2000 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy Bunes Aires-i bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?