Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az északír kormányfő ultimátumot adott a brit kormánynak

MTI
2002.10.08. 19:34
Egyhetes ultimátumot adott kedden David Trimble északír kormányfő a brit kormánynak arra, hogy határozati javaslatot terjesszen az északír nemzetgyűlés elé a Sinn Fein párt minisztereinek kizárásról az északír kormányból. Tony Blair brit miniszterelnökkel kedden Londonban megtartott tanácskozása után David Trimble kijelentette, ellenkező esetben nem marad más választás pártja, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) számára, mint hogy kivonuljon a kormánykoalícióból. Az UUP, a legjelentősebb északír protestáns politikai erő vezére annak a véleményének adott hangot, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg hírszerzési tevékenységének folytatódása miatt "tarthatatlanná vált" az ír félkatonai csoporthoz kötődő Sinn Fein helyzete az északír alkotmányos testületekben.

Úgy vélte: a párt kizárása a kormányból lehetővé teszi az északír nemzetgyűlés működésének fenntartását, azt, hogy ne kelljen feloszlatni az alkotmányos testületeket. Hangoztatta, a teljes kormánykoalíció csak akkor lesz működtethető, "ha a Sinn Fein lemond magánhadseregéről, és az IRA feloszlatja önmagát."